Откриха обновения Исторически музей в Мелник

  • 22 октомври 2015 10:43

  • 1608
  • 0
Откриха обновения Исторически музей в Мелник
© Булфото (архив)

Един от най-притегателните културно-исторически центрове в Мелник - Историческият музей в града, бе тържествено открит след основен ремонт и обновление на сградата, осъществени по проект на община Сандански, съобщиха от пресцентъра на общината.

Напълно обновената сграда е била открита с водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в присъствието на ръководители на общината, музейни работници, историци, местни жители.

Проектът "Реконструкция на сграда на Исторически музей в град Мелник и създаване на туристически атракцион - местни занаяти" е на стойност близо 100 хил. лв., информират от общината.

В резултат е реконструирана сградата на музея, възстановена, съхранена и обогатена е музейна дейност. Изцяло са ремонтирани покривната конструкция, сменени са дограмата, всички В и К- и електрически инсталации. Ремонтирани са и експозиционните помещения. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на експонатите и историческите документи, също са изцяло обновени.

Във връзка със събитието проф. Виолета Нешева, която 45 години прави проучвания в целия Мелнишки регион, е удостоена със званието "Почетен гражданин на град Мелник". От своя страна проф. Нешева е предала на Българската православна църква в лицето на Неврокопския митрополит Серафим частици от светите мощи на светите Апостоли Петър и Павел, открити при разкопки в храма "Св. ап. Петър и Павел" в Мелник.

Митрополит Серафим е благодарил и е изразил надежда скоро да бъде възстановен храмът в Мелник, където да бъдат положени мощите за поклонение.

Последвайте канала на

1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини