Фестивал на чушката започва в Куртово Конаре

  • 11 септември 2015 08:31

  • 1445
  • 1
Фестивал на чушката започва в Куртово Конаре
© Gettyimages/Gulliver

С поредица от изложби и джаз-рок-блус концерт в пловдивското село Куртово Конаре започва тридневният фестивал, посветен на чушката и домата, на традиционните храни.

В центъра на селото ще бъдат открити щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от селото и региона, заяви пред БТА кметът на селото Иван Пиринов.

Участниците ще имат възможност да посетят двореца "Кричим" и да изслушат лекция по фотография. Ще бъде открита изложба на фотографа Георги Гушмаков-Геш, изложба "Цветен ритъм" на Спас Шушаров.

Приготвянето на лютеница и на доматена супа е "акцент" през втория ден, а жури, след дегустация, ще избере "Царица на лютеницата". Присъстващите ще могат да опитат и от най-добрите местни кулинарни произведения.

В шатра децата ще рисуват на зеленчуково-плодова тема. Фестивалът завършва с богата програма за най-малките, която включва състезания, творчески дейности и шоу.

На фестивала ще бъдат връчени осем награди - за най-атрактивен щанд, най-голям домат, най-красива кукла от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, най-голям пипер, най-вкусна домашна лютеница, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусно традиционно ястие, най-добра фотография по темата.

Последвайте канала на

1445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежана

2015.09.11 | 08:51

1
Браво! Най-после нещо българско! Прекрасна идея да се възстановят българските традиции в земеделието и да се направят привлекателни за най-младите. ТРЯБВА ДА СЕ ПОКАЖАТ И РАЗЛИЧНИ БЪЛГАРСКИ СОРТОВЕ ДОМАТИ И ЧУШКИ, С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СЕМЕНА И ИНСТРУКЦИИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ В ГРАДИНАТА. Толкова пустеещи дворове и градини има по селата, ако се хванат децата да работят, може да се получи много добре, ще се научат на труд и на нещо полезно. В училище също може да се говори повече за земеделие и да се обяснява на децата как се отглеждат зеленчуци и овошки. Към моето основно училище в гр.Габрово- Ив. Вазов, има градина с овошки и място за засяване на зеленчуци, където децата се учат на земеделски труд. Пример за подражание! Друг е въпроса колко деца попълват бройката в училищата.

Добави коментар

Водещи новини