Независимост x 4: ACT Фестивал за свободен театър 2014

Между 16 и 19 октомври, като част от IETM Sofia 2014г. ще се състои четвъртото поредно издание на ACT Фестивал за свободен театър.

Форумът ще бъде витрина от 16 от най-добрите независими театрални продукции, които дефинират лицето на съвременната изпълнителска сцена в България в последните години.

Селекцията, направена от жури в състав Цветелина Йосифова, Калина Вагенщайн, Ангелина Георгиева, Христо Станкушев и Веселин Димов включва както постановки с класическа драматургична структура, така и танцови спектакли, интерактивни инсталации, експериментален театър, моно драма, вербатим театър, мултимедиен пърформанс, импровизационен театър, спектакъл с кукли за деца и възрастни и много други.

Местата, на които ще се случат представленията също са разнообразни – от сцени на общински и държавни театри, през независими културни пространства, като Червената къща, Via Negativa, Ателие Пластелин и др., до нестандартни и необичайни за сценичните изкуства локации.

Програмата ще започне на 16 октомври в 19.30 часа с танцово музикалния пърформанс на Ида Даниел No Movement, No Sound (в Център за култура и дебат „Червената къща“), който ще представи срещата на мъж и жена на тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината. Със същия начален час на 16 октомври ще се играе и „ДЖАН“ на Валерий Пърликов (в Ателие VIA NEGATIVA) - синтетична театрална акция, изследваща „невъзможната, отишла си от човешкото“ любов.

Съвременен танц, физически театър и пърформанс ще имат възможността да гледат столичната публика и гостите на международната IETM среща в София и през следващите дни. „Тълковен речник“ (16 октомври, 20:30ч.; Френски културен институт) на Сдружение „По действителен случай“ е съвкупност от девет музикално- движенчески миниатюри и импровизации, в основата на които стои определена дума и личното решение за значението й. Zoom In на Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Венелин Шурелов от проекта „три3ависим” е пърформанс-инсталация, в която изразните средства са сведени до минимум и на фокус попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб. Mayday (18 октомври, 21:00ч., Derida Dance Center) е танцов спектакъл за комуникационния хаос в една динамично развиващата се конкурентна среда. В пърформанса „Нашето последно па де дьо“ (19 октомври, 15:00ч., „Червената къща“ ) Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират.

В програмата на четвъртия ACT Фестивал за свободен театър присъстват и множество мултижанрови спектакли. „Сливи за смет“ е куклен спектакъл за деца и възрастни (18 октомври, 18.30ч., Сфумато), в който познатата фолклорна приказка е „преведена“ на езика, на който съвременните деца си общуват. „Космонавт“ (19 октомври, 18:00ч. Червената къща) съчетава средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра, за да възстанови на ръба на документалното неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Вербатим постановката „Невидими 3: ДОМ“ на Студио за документален театър VOX POPULI пък разказва лични истории на бездомни хора (17 октомври, 20:00ч. Червената къща).

20 години се развива работата по физическия театрален проект в прогрес „БИТ по Иван Хаджийски“ на Възкресия Вихърова (16 октомври, 20:00ч., Университетски театър - НБУ), многократно показван на много от най-престижните фестивали и театрални форуми в Европа. Само веднъж пък ще се случи импро театралният проект „PLAYBACK театър тук и сега“ (17 октомври, 21:30ч., Червената къща), който въвлича желаещите в публиката като съ-участници и драматурзи на разказаните от сцената истории. Интерактивен е и пърформансът „Тайно радио“ на Стефан Щерев и немския колектив от медийни теоретици, радио, театрални и пърформанс артисти LIGNA, който кани публиката да се превърне в таен агент в едно от най-контролираните и прозрачни пространства – търговския център, или т.нар. „мол“ (17 октомври, 18:30ч., Bulgaria Mall).

Четири са постановките в програмата на ACT Фестивал за свободен театър 2014, които са базирани върху пиеси. „Двама бедни румънци, които говорят полски“ от популярната полска авторка Дорота Масловска (16 октомври, 21:30ч., Червената къща) разказва историята на мъж и жена, пътуващи на стоп, които преживяват различни неща заедно, но въпреки това остават сами със себе си, всеки затворен в черупката си. Моно драмата „Въображението мъртво си представете“ на Явор Костов (17 октомври, 18:30ч. Ателие Пластелин) е загадъчен кратък разказ-монолог, писан през 60-те – синтез на множество предишни опити на Самюел Бекет. „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ на американския писател Пол Зиндел е театър в реална среда (18 октомври, 18:15ч. в бившата пицария „Мис Каприз“ на улица Кракра 2А), който запознава публиката с една майка, двете й дъщери, една умираща жена и един заек в бивша зарзаватчийница. „Праехидно“ (18 октомври, 19:00ч., студио Suspacious) е многократно награждаваната постановка по авторски текст, създаден от драматургичен експеримент на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Спектакълът поставя глобално значими въпроси през призмата на интересна палитра от исторически личности и измислени персонажи в емоционален еко-терористичен коктейл, забъркан с едновременно със сериозност и с много чувство за хумор.

ACT Фестивал за свободен театър е част от Международна среща за съвременни изкуства IETM София, за която между 16 и 19 октомври в България ще пристигнат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Култура

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет