Археолог: На българска земя се е зародила европейската цивилизация (галерия)

  • 10 юли 2014 15:48

  • 7101
  • 8
Археолог: На българска земя се е зародила европейската цивилизация (галерия)
© Булфото

На българска земя се е зародила европейската цивилизация. Това доказвали археологическите проучвания по трасето на Лот 2 от АМ „Струма“ в района на село Мурсалево. Най-ценната находка при разкопките е неолитното селище в местността "Деве боаз", съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр.

Тримесечните проучванияобхващат около 10 от общо 16 дка, което е най-голямата изследвана площ на праисторическо селище в Югоизточна Европа. „Това селище е от изключително значение", изтъкват архелозите.

Открихме около три успоредни улици с много други по-малки напречни. Има най-малко 40 къщи, обяви ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей при БАН.

Той показа нагледно част от ценните находки, открити на дълбочина 2,7 метра, които свидетелстват за най-древната европейска цивилизация, заселила се по тези земи от Анатолия. Сред уникатите са най-старото седефено копче и игла, различни сечива, керамични съдове, тежест за тъкачен стан и множество фигури, изобразяващи фалоси и женски тела без глави, но с добре развити задни части, изобразяващи богинята Майка. Част от намерените предмети са без аналог в целия свят.

Най-ценната находка е златна апликация с форма на трапец с шест малки дупчици по нея. Тя е открита около древен извор, на който археолозите попаднали и при сегашните разкопки. Към 5-6 такива златни предмети са открити досега – в Румъния, Унгария и Гърция.

„Апликацията е белег на престиж, по онова време не можем да говорим за накити или украшения, но те са намирани в гробове от двете страни на човешки глави“, поясни проф. Николов.

„Обидно е при посещението си на място министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева да ахкаше при вида на находките, а по-късно в интервю да казва, че археолозите не са открили нищо особено при Мурсалево“, каза огорчен ръководителят на екипа.

Той подчерта, че проучванията свидетелстват за блестящата материална култура на VІ хилядолетие пр. Хр. в долината на Струма – пътят за проникване на земеделието и скотовъдството от Предна Азия към Балканите и Средна Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7101 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.12.31 | 21:20

8
Ако не е завършила археология,естествено,че ще е невежа и няма да разбира какво е значението на откритите находки.

2014.12.31 | 21:20

7
Глупости,наи старата нация са гърците=евреи,а богоизбраните са евреите=гърците!ИЛЮМИНАТИ=МАСОНИ ИЛИ ОБРАТНОТО,МАСОНИ=ИЛЮМИНАТИ!Поздрави на масонският саит!Еи какво нещо е животът?!Е сега какво ще ме следите ли?
саше великиот

2014.12.31 | 21:20

6
Ово е Македонско , Македониja е на седумдесет и седум иляди години, мрете татари, целата земя е македонска!Македониja е векна!

2014.12.31 | 21:19

4
Измислените народи като македония и турция, не са нация. Те са съставени от Българската нация.

2014.12.31 | 21:19

5
Зародила се ама не е останала, а българите закъснели да я фанат! Не че няма и от нас по големи индианци ама нали се се сравняваме с Европа!
МУЧЕ

2014.12.30 | 14:14

3
И викингите са тръгнали от тук ... даже има сведения и за ацтеките :) Въобще всичко е тръгнало от великият български народ ... и земя.
та та та

2014.12.30 | 14:14

2
Ами така ще казва козата!?И то нарочно,за да го откраднат по-лесно! мръсна червена сган!
?

2014.12.30 | 14:13

1
aaaa makedoncie sa nai-starata civilizaciq

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини