За да подобрите живота си, трябва да се движите

  • 28 юни 2013 11:25

  • 1632
  • 0
За да подобрите живота си, трябва да се движите
©

Как да подобрим живота си, да разгърнем пълния си потенциал и да се самоусъвършенстваме чрез движение ни показва инженерът, физик и практикуващ бойни изкуства Моше Фелденкрайс в своята книга „Осъзнаване чрез движение“ (ИК „Изток-Запад“).

Моше Пинхас Фелденкрайс (1904–1984) e основател на т.нар. „умен“ (или „осъзнат“) подход към човешкото движение, целящ цялостно подобрение и разгръщане на пълния потенциал. Той твърди, че коригирането на движенията при хората е най-доброто средство за самоусъвършенстване, а то от своя страна няма пределна граница. В книгата „Осъзнаване чрез движение“ Фелденкрайс описва трите фактора, участващи активно в изграждането на образа на Аз-а по пътя към самоусъвършенстването: наследствени черти, образование и самообразование.


Фелденкрайс твърди, че ние хората действаме според представите, които сами изграждаме за себе си. Голяма част от тези представи се основават на генетичните и социалните фактори (особено обучението), но те от друга страна съвсем не обуславят представите ни. Ролята на самообразоването е изключително важна според автора. Това е и единственият от трите фактора за изграждане на образа на Аз-а, който се поддава (донякъде) на нашия контрол. Фелденкрайс допълва: „…нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен и се доизвайва в хода на времето...“ В повечето случаи, смята Фелденкрайс и го подчертава в „Осъзнаване чрез движение“, той не отговаря на реалния ни потенциал, затова и целта на всеки от нас би трябвало да бъде изграждането на максимално реалистичен и пълен образ на Аз-а. Проблемът обаче се състои в несъзнаването на повечето части на тялото и съответно нерядкото ни поведение на т. нар. биороботи.

Фелденкрайс напуска дома си в днешна Беларус, когато е едва на 14 години, за да се озове в палестински кибуц. Учи и работи в строителството, а по-късно се прехвърля във Франция, където завършва инженерство и физика. Той е един от първите получили черен пояс по джудо в Европа, като впоследствие започва да се интересува от дзен и далекоизточна медицина. По време на Втората световна война бяга във Великобритания, откъдето помага активно на антихитлеристката съпротива. Успоредно с това работи и над своята система, съчетаваща елементи от джудо („максимална ефективност с минимални усилия“), а и от много други методики.


*
„Ако знаеш какво правиш, ще правиш и каквото искаш!“
Моше Фелденкрайс

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини