Възход на българските книги

  • 28 май 2013 19:51

  • 1863
  • 0
Възход на българските книги
©

Пролетният базар на книгата, който отвори врати днес, открои няколко благоприятни тенденции в потреблението на книги. Оказва се, че през последните месеци българските автори са едни от най-търсените и техните книги бележат осезаем ръст. Друга интересна тенденция е, че най-четени от младото поколение са български автори, разказва БТВ.

Калин Терзийски е сред най-продаваните автори в момента. На пазара вече е и новата му книга "13 парчета от счупеното време". В нея той създава и рисунките към разказите си. Написал я в период на тежка депресия, когато българската литература била забравена от читателите. "Сега този успех е наистина втрещяващ. Просто става чудо. И ние трябва непрекъснато да рекламираме и пропагандираме това чудо", смята Терзийски.

Людмила Филипова, Мирослав Пенков, Захари Карабашлиев, Иво Сиромахов, Алек Попов и Михаил Вешим са другата част от новата вълна български писатели, които се купуват дори повече от чуждите бестселъри.

Като жанр романите отново са на мода. Голям интерес има и към фентъзи поредиците и дори към готварските книги. Драстичен е спадът при нехудожествената и научната литература. "Нуждата от популярна психология, от популярен бизнес като как да забогатеем за един ден или година вече не са толкова актуални, може би и хората разбраха, че не могат да разчитат само на такъв тип четиво", коментира Веселин Тодоров от Асоциация "Българска книга".

За цялата 2012 г. продажбите на книги у нас бележат ръст, като българите са си купили повече от 12 милиона екземпляра.

Любителите на хубавите книги могат да разгледат Пролетния базар на книгата всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. до 2 юни включително.

Последвайте канала на

1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини