Откриват виртуален музей "Сердика - Средец - София"

  • 11 декември 2012 12:57

  • 2901
  • 1
Откриват виртуален музей "Сердика - Средец - София"
©

Виртуален музей „Сердика-Средец-София” ще бъде открит на 13 декември от 11.00 ч., в Сердикийския амфитеатър в хотел „Арена ди Сердика”. Това съобщи Христо Ковачев, ръководител на проекта за изграждане на музея.

„.Американците се перчат с 200 години история, а тук преди 8000 лета се заражда най-ранната европейска цивилизация и на нас хич не ни пука. В един момент някой каза – защо не открием Виртуален музей „Сердика-Средец-София” и така тръгнахме”, разказа Ковачев. Концепцията за музея е изработена преди две години, а проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община, отбеляза Ковачев.

„От големия проект, който имаме, направихме дребна част, фокусирана в трите църкви – моите млади колеги от „Фрегата груп”, строители на музея, ги наричат „култови” – базиликата „Св. София”, ротондата „Св. Георги” и Боянската църква. Трите църкви символизират трите етапа от развитието на столицата ни, макар че това е условно”, обясни Ковачев, цитиран от Фокус.

Ръководителят на проекта посочи, че виртуалният музей може да се разгледа на sofiamuseum.bg. „Ние, като цивилизация, преминаваме бавно и неусетно, но много категорично, от реалния във виртуалния свят – за хубаво или за лошо. Виртуалният музей е малка част от този преход”, каза Ковачев.

В бъдеще сайтът ще има и английска версия, но за момента всичко е на български заради недостиг на средства, посочи Ковачев. „Аз съм журналист от кариерата с над двайсетгодишен стаж по вестници и списания. Това ми помага в заниманията с Виртуалния музей. Колегата Христо Буковски, журналист и писател, с когото отдавна работим заедно, ми постави диагнозата – обсебен от Сердика. Другият колега, който открихме за каузата, е д-р Веселина Вачкова. Ние сме троицата, които правим на първо време Виртуалния музей. Но вече всички са добре дошли в дискусиите и в научния сектор”, отбеляза Христо Ковачев.

Виртуалният музей няма да бъде прашасал и застинал, каквито са повечето днешни наши музеи, допълни Ковачев. Музеят ще бъде жив, динамичен – с тези интересни факти, които малцина знаят – от 22-вековната история на най-старата европейска столица.

„Нашият музей тепърва ще се развива във времето с историческите пластове, които ще показва визуално. В момента има над 300 3D реконструкции, направени от екипа на Атанас Димитров. Преговаряме с него да покажем тези вълшебни и много скъпи визии на Сердика – на главните сгради, на статуите”, каза Ковачев. Той отбеляза, че в София се откриват много камъни, които са бездушни – има камък, но няма атракция.

„Искаме да направим това, което в момента липсва на София и на българската т. нар. „археология” – за всеки камък трябва да има по една история. Ще разказваме истинската история на семантичната ос „Сердика – Средец – София”, но и интересните истории”, обясни Ковачев. „Това е едно безкрайно поле, но се опасявам, че няма да намерим достатъчно пари, за да направим истинския Виртуален музей с виртуални разходки. Това ни е мечтата. Да влезем виртуално в един подземен музей като Сердикийския некропол и да покажем, без да изземаме функциите на истинския музей, какво представлява”, заяви Ковачев.

Той посочи, че целта е Виртуалният музей да бъде като репетиция и магнит за хората от целия свят, които искат да дойдат в България.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2901 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mmm

2012.12.11 | 16:13

1
Ковачев, Ковачев, ако така наречените археолозите не бяхме изкопали така наречената Сердика, ти щеше ли да с направиш така наречения музей, а...

Добави коментар

Водещи новини