Декстрофобия - новата мания на софиянци

  • 21 юни 2014 19:46

  • 6195
  • 5
Декстрофобия - новата мания на софиянци
©

Затворени сте в стая. Светлината е слаба. Имате 1 час. Как ще излезете? Това зависи напълно от вас. Най-новото място за забавление в София е Декстрофобия стая, отворило врати преди две седмици. Любителите на класическите филми с мистерии, игри с мисии и решаването на пъзели и загадки веднага ще се влюбят в Стаята, както обичат да я наричат създателите й, и ще си изкарат едно прекрасно приключение и изживяване, пише "Стандарт".

Първоначално не бие на очи, но с влизането си вътре вие попадате в съвсем различно измерение и жаждата да разрешите всички загадки се засилва. След пристъпването на прага на помещението голямата метална врата след вас се затваря. Настаняват ви за кратко в малка стаичка със слаба червена светлина. В нея всеки участник попълва декларация с правилата на играта, със здравословните си проблеми, ако има такива и обещанието да не издава тайните на стаята, които се пазят строго. След това се минава по тясно тъмно стълбище между въжета, които висят от тавана. Това е последното външно помещение, през което участниците минават.

"Тук се оставят всички външни емоции", разказва Александър, един от създателите на мистериозната стая. Следващата стъпка е щракването на ключа на вратата зад вас и оттам започва истинската игра. Чрез решаването на логически задачи, пъзели и други най-различни изпитания трябва да излезете от стаята

Ще бъдете наблюдавани през цялото време и ще може да получите помощ при затрудняване на дадена задача. "Целта е хората да се забавляват. Тук няма победители. Ние просто искаме всички да си изпитат едно изключително преживяване и да си прекарат хубаво", разказват основателите. Вътре вие разполагате с 1 час, нито повече, нито по-малко, за да решите всички загадки и да победите Стаята.

След като прочел в унгарско списание за такава игра март месец м.г., Александър решил, че ще е първият, който да я направи в България.

"Там има над 100 такива стаи и хората са маниаци на тази тема", разказа пред нас с усмивка Алек. Още със слизането си от самолета той разказва на 6-тимата си приятели - Ангел, Светлин, Петър, Мариела, Димитър и Божидара, и те започват да превърнат идеята в реалност. Първата им стъпка е била да участват в предприемаческо състезание, на което публиката ги класирала на второ място в първия кръг, поради което са отпаднали. Макар и да не са успели да победят и да вземат инвестициите, това не им пречупва духа, а напротив: стават още по-решителни и продължават да работят все по-усилено.

"Няколко седмици по-късно аз, Митко и Петър отидохме да видим Стаята на живо и много се изкефихме, но знаехме, че ще успеем да го направим много по-добре", спомня си Алек. С вече пълна увереност те продължават да работят по проекта. За един месец търсене из цяла София успяват да открият перфектното помещение и да започнат реалната работа. "Питахме всякакви баби и лелички за място", припомнят си създателите. От юли месец м.г. досега те не спирали да работят по проекта си.

"Трябваше да правим ремонт на цялата сграда и пространство, защото не приличаше на нищо, но с помощта на наши приятели успяхме да се справим и започнахме работа по същинската част", обяснява Алек. След това захванали пъзел по пъзел да градят играта. Най-силния прогрес направили през март т.г., като отново участвали в състезанието с още 14 отбора от млади екипи. Този път обаче получавали подкрепата на ментори и лектори, които им помагали през цялото време и им дали много ценни съвети за бъдещето им като бизнесмени. Така успели за 3 месеца да напреднат много и най-накрая, на 9 юни, тежкият труд бил възнаграден: успели да реализират своята мечта, а именно да отворят Стаята.

Единственото, което създателите ни разказаха за загадките, криещи се между тъмните четири стени, е, че наподобяват на логически пъзели от едновремешните игри с мисии, но пренесени в реалността. "Има неща, които са буквално изпитания, трябва отборна игра, работа в екип, трябва да си координиран и бърз. Всичко е чиста логика, намираш улика след улика и така постигаш прогрес в самото помещение и се доближаваш до изхода все повече и повече", обясниха за нас какво представлява играта.

Досега часовете през целия юни и половината от юли са заети. "Наистина идват много играчи, за да влязат в стаята. За радост менторите и лекторите ни обясниха какво да правим, като имаме много хора и като нямаме въобще", казва Алек. Засега всеки един лев, който изкарват, го реинвестират в създаването на нова Стая отново в столицата. "По-нататък смятаме да продължаваме да изграждаме още Стаи из големите градове, като Пловдив, Варна, Бургас и т.н.", споделиха създателите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6195 5

Коментари 5

Добави коментар
Дидо

2014.08.22 | 09:45

5
Hello,Zep. I wanna play a game. ;D
А

2014.06.30 | 09:53

4
Пускат ли деца, защото племенника ми иска да отиде?
a

2014.06.30 | 09:53

2
Някои знае ли къде се намира.
Я

2014.06.30 | 09:53

3
Izglejda qko ama konga sa sledvashtite svobodni chasove???
a

2014.06.23 | 11:08

1
Напишете декстофобия в гугъл

Добави коментар

Водещи новини