Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

  • 22 септември 2023 17:20

  • 1146
  • 4
Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино
© Булфото (архив)

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна – "Аромат на липа" и "Васил".

Какво е свободата, ако няма с кого да я споделиш? Какво е любовта, ако няма с кого да си помълчиш? Какво е щастието, ако няма с кого да летиш? За какво ти е днешният ден, ако няма на кого да го разкажеш?

През хумор и трогателни моменти, през носталгия по дома, но и към чисто българското, през приятелството и нуждата от другия "Аромат на липа" повдига тези питания. Филмът е дебют за Сиси Денкова, която от десет години живее в САЩ. С голямо желание да разкаже личните си преживявания режисьорката събира група български актьори, които поставя в ситуация - не къде да е, а в Мемфис. Това са Иван Бърнев, Албена Колева, Точно Токмакчиев, Иван Петрушинов, Йоана Буковска Давидова, Рени Врангова, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров, Жанет Иванова и Албена Михова.

Всички те, влюбени в процеса - както казва и Бърнев, влагат много от себе си, за да подкрепят искрените първи стъпки в българското игрално пълнометражно кино на Сиси Денкова. В Ню Йорк тя учи и работи в театъра и независимото кино, а заради дебюта си получава одобрение от имиграционната служба на САЩ за 8 визи за български актьори, което прави "Аромат на липа" първият българо-американски филм, изцяло продуциран в САЩ.

Тази история за сбъдването на американската мечта всъщност е единствената комедия в програмата на "Златна роза" 2023. Комедия, която обаче показва кога всъщност се събират хората, а именно - в моменти на криза.

Иван Бърнев успява да разшири представите си за принадлежността на човека с всяка роля на емигрант, в която влиза. Филмите са реализирани през различни години и това помага на актьора да разсъждава над въпроса и личното си място в него, пише БНР.

Колкото "Аромат на липа" помага за това, толкова го прави и "Васил". Дебютът на Авелина Прат говори и за средата, и за хората в нея, и за артистичния и симпатичен човек, който си търси пътя.

Процесът по снимането на този филм също е личен за Иван Бърнев. Макар и заснет по време на пандемия, когато желаехме да сме обединени, но вирусът ни държеше разделени, екипът на филма успява да се сплоти точно там, където се случва магията - на снимачната площадка.

Във "Васил" Иван Бърнев играе с утвърдени имена в испанското кино - Кара Елехалде, Алехандра Хименес, Суси Санчес и Сю Флак. В тази копродукция между България и Испания виждаме много близки, лични кадри, в които за пореден път очите говорят.

Вяра в искреността и желанието на дебютантите се открива и в двата филма, които Иван Бърнев представи на българската публика във Варна. А по повод новото родно кино, казва:

"Според мен трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино, защото все повече имаме много точни филми. Филми, които говорят за сегашните проблеми."

За актьора работата на изкуството е да те среща с човека такъв, какъвто би могъл да бъде, защото в ежедневието си се сблъскваме с достатъчно примери и екземпляри, които могат тежко да ни разочароват от човешкия вид.

"Ако ме попитате за какво трябва да го има киното - каза още Бърнев - ето за това: за да си задържим любовта към човека!"

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1146 4

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.22 | 21:05

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.22 | 18:58

3
ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА МУ ГО "ГЛАСУВАМЕ" И ВСЕ ИЗЛИЗАТ ГОВНА. СТИГА ТОЛКОВА, ИЗКАРВАЙТЕ СИ ПАРИТЕ САМИ.
Да се закрият

2023.09.22 | 17:35

2
Директно , тези лишени от талант български клоуни
Емѝ...

2023.09.22 | 17:27

1
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини