Ава Дюверней представи филма си "Произход" на кинофестивала във Венеция

  • 07 септември 2023 12:38

  • 779
  • 2
Ава Дюверней представи филма си "Произход" на кинофестивала във Венеция
© Getty Images

Американка Ава Дюверней представи във Венеция филма си "Произход", който се занимава с корените на расизма, и стана първата афроамериканска режисьорка в основната конкурсна програма на най-стария филмов фестивал в света, съобщи АФП.

"Тази година се случи нещо, което не се е случвало от осем десетилетия -  афроамериканска жена в конкурса", пожела да отбележи режисьорката на пресконференцията преди премиерата на филма. "Това е врата, която се отваря, и аз се надявам и съм сигурна, че фестивалът ще я държи отворена".

През 2012 г. Ава Дюверней стана първата афроамериканка, спечелила наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал "Сънданс" за "Центърът на нищото" ("Middle of Nowhere"). През 2015 г. тя стана и първата афроамериканка, номиниран за "Златен глобус" за най-добър режисьор за "Селма" - филм за движението за граждански права в САЩ и по-специално за ролята на Мартин Лутър Кинг. 

Люк Бесон се завърна на кинофестивала във Венеция с филма "Догмен"

"Произход" е по книгата "Каста" на американската журналистка Изабел Уилкерсън, която разглежда произхода на расизма, изследвайки расовата сегрегация в САЩ, антисемитската политика на нацисткия режим и кастовата система в Индия.

След трагедиите на робството, сегрегацията и Холокоста "въпросът е: как ще създадем ново бъдеще? То започва с всеки отделен човек... Всеки може да се превърне в онзи, който върви срещу течението в дадена ситуация", надява се 51-годишната режисьорка.

"Това е, което наистина ме мотивира в работата ми", каза Ава Дюверней. "Когато си артист, имаш отговорността да създадеш свят, който не съществува".

През 2016 г. Ава Дюверней режисира документалния филм "13-ият" за масовото лишаване от свобода на чернокожите в САЩ, в който тя вече изследва връзките между расовата дискриминация и правосъдието, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...,,- ,, 9

2023.09.08 | 00:17

2
лийзбйка..

2023.09.07 | 13:42

1
Хубава нeгърка, бих я чyкал един път.

Добави коментар

Водещи новини