Режисьорът на бойкотирания филм "Близо": Надявам се протестиращите да изгледат лентата

  • 28 юни 2023 13:30

  • 891
  • 0
Режисьорът на бойкотирания филм "Близо": Надявам се протестиращите да изгледат лентата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Филмът "Близо" на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на публиката LUX. В България бяха организирани протести срещу лентата, имаше и отменени прожекции.

Над 45 000 европейски зрители дадоха своя глас за пет истории - "Алкарас", "Близо", "Блуждаещ огън", "Идиотският триъгълник" и "Изпепеляващи дни". И победителят тази година е "Близо" на Лукас Донт - емоционална и разтърсваща история.

Тя обаче срещна съпротива само в България, с две отменени прожекции. И това беше споменато на официалната церемония.

Нов протест пред кино „Одеон”, прожектират номиниран за "Оскар" филм от „София прайд филм фест”

"За първи път получавам такова съобщение, за отменени прожекции. Но това е красотата на изкуството, силата на киното и да разказваш истории. Да накараш хората да се почувстват малко некомфортно. Да се сблъскат с нещо, от което се страхуват. Мисля, че може да възникне интересна дискусия, което е много важно за мен. И се надявам хората, които са протестирали, да отидат да гледат филма", каза режисьорът Лукас Донт пред БНТ.

"Близо" се вглежда в приятелството, близостта и неизказаното, което води до фатални последици. Заедно с другите финалисти очерта новите теми, които от големия екран провокират дискусии и в пленарната зала.

Наградата LUX на публиката е наследник на киноотличието, присъждано от евродепутатите. Награда, която продължава да изгражда мостове в културата на стария континент.

"Вие въплъщавате уникалността на европейското кино. Вашите филми докоснаха сърцата и развълнуваха душите по цял свят. Те успяха да провокират и дебати. А забележителният рейтинг доказва, че зрителите припознават европейските ценности, представени в тези пет филма", каза председателят на ЕП Роберта Мецола.

Церемонията по награждаването в залата на Европарламента в Брюксел за първи път беше и с публика.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини