Шведският режисьор Рубен Йостлунд ще оглави журито на кинофестивала в Кан

  • 28 февруари 2023 12:21

  • 339
  • 0
Шведският режисьор Рубен Йостлунд ще оглави журито на кинофестивала в Кан
© Getty Images

Шведският режисьор Рубен Йостлунд, удостояван два пъти със "Златна палма", ще бъде председател на журито на 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан, което ще се проведе от 16 май до 27 май, съобщи АФП.

Йостлунд оглавява журито петдесет години след сънародничката си Ингрид Бергман, се посочва в прессъобщение на организаторите на кинофестивала.

Режисьорът, известен с вкуса си към мрачната социална сатира, се завръща на "Кроазет", където миналата година триумфира със "Златна палма" за филма си "Идиотският триъгълник" след успеха през 2017 г. с "Квадратът".

През последните години Йостлунд редовно участва в престижния кинофестивал в Кан, попадайки два пъти в селекцията "Особен поглед" - през 2008 г. и през 2014 г.
Неговият "Идиотският триъгълник" е номиниран за "Оскар" за най-добър филм, за режисура и за оригинален сценарий.

Йостлунд е третият двукратен носител на "Златна палма", който ще председателства журито на кинофестивала в Кан след Франсис Форд Копола и Емир Кустурица и е първият, който оглавява журито в годината, след като е отличен в Кан.

Той каза в изявление, че е "щастлив и горд" от оказаната чест. 

Шведският режисьор ще избира измежду двадесет продукции в конкурсната програма на кинофестивала, които предстои да бъдат обявени. Останалите членове на журито също ще бъдат оповестени скоро.

Кинофестивалът в Кан се смята за един от най-големите филмови фестивали в света заедно с Берлинале в Берлин и с Венецианския кинофестивал. Последните издания на тези два фестивала заложиха на жени да оглавят журито - съответно Кристен Стюарт и Джулиан Мур. Жена бе начело на журито в Кан през 2018 г., това бе австралийската актриса Кейт Бланшет, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини