Документалният филм ''Навални'', с участието на Христо Грозев, е номиниран за Оскар

  • 25 януари 2023 11:59

  • 1466
  • 4
Документалният филм ''Навални'', с участието на Христо Грозев, е номиниран за Оскар
© Youtube
Слушай новината Слушай новината

Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в чието създаване участва и българският журналист Христо Грозев от платформата Bellingcat, е номиниран за Оскар.

Филмът "Навални" (2021, САЩ) на канадския режисьор Даниъл Роър проследява Грозев, който търси отровителите на Навални. През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен, впоследствие се оказва, че отровата е "Новичок". Документалният филм проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях с въпрос защо са го направили.

Христо Грозев: Има рискове от саботажни действия против военната промишленост на България от Русия

Филмът спечели двете ключови награди на фестивала за независимо кино "Сънданс" през 2022 г. в САЩ. Първата награда е за "Най-добър документален филм според публиката" - и се връчва всяка година на оценения най-високо от зрителите филм. Втората "Любим на фестивала" - се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година. 90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е заснета в Германия в края на 2020, когато Навални се възстановява от отравяне "Новичок". 

Русия добави Навални в списък с терористи

Първоначално Даниел Роър е имал план да снима филм на друга тема с Христо Грозев, но българският журналист тръгва по следите на извършителите на нападението срещу Навални. Грозев се свързва с Навални и отива в Германия за среща с него и за да му предаде информацията, която е открил. Роър също пътува с него и започва да снима. Оказва се, че екипът на Алексей Навални тогава вече е обмислял да направи филм - това дава начало на съвместното им партньорство.

Вижте номинираните за "Оскар" за най-добра актриса, най-добър актьор и най-добър режисьор

Продукцията завършва със завръщането на политика в Москва през януари 2021 г. Той беше арестуван от властите веднага след кацането, а условната му присъда се превърна в ефективна – 2 г. и 7 месеца затвор. Русия все още отрича участие в нападението въпреки разкритията, самопризнанията и докладите на независими лаборатории за атаката с "Новичок".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1466 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:34

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Мария

2023.01.25 | 13:14

3
hahahahah

2023.01.25 | 12:27

2
Няма да го гледам
Сърбеца

2023.01.25 | 12:15

1
Ква Бутафория, споменава ли се, че анални е създаден от сорос

Добави коментар

Водещи новини