Януари е месец на българското кино

  • 03 януари 2023 13:43

  • 606
  • 0
Януари е месец на българското кино
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Националният филмов център (НФЦ) обявява януари за месец на българското кино. Повод за това е не само 13-ти януари - датата, приета официално за Ден на българското кино, но и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на дълго чакани български филми и една копродукция, допълват от НФЦ. 

На 1 януари е роден Въло Радев - един от знаковите кинорежисьори на българското кино, създател на емблематичните филми „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ (режисьор - Никола Корабов).

Още от най-очакваните заглавия на филми през 2023 г.

Оператор, сценарист и режисьор, чиито филми събират в киносалоните милиони зрители, а Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в „Златния каталог“ филма му „Крадецът на праскови“, останал ненадминат като работа с камерата и актьорите, филм в който блести ярко и звездата на незабравимата Невена Коканова.

100-годишнината на Въло Радев ще бъде отбелязана на 9 януари във филмотечното кино „Одеон“ с прожекция на филмовата версия на „Адаптация“ в присъствието на актьорите от филма: Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и композитора на филма Митко Щерев и Васил Найденов - изпълнител на едноименната песен. 

С програма от избрани филми на Въло Радев ще се включи и БНТ.

На 13 януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще се прожектира специална селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали. 

Цветелина Кирилова
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини