Избраха българския филм – претендент за "Оскар"

  • 05 септември 2022 21:30

  • 10059
  • 2
Избраха българския филм – претендент за "Оскар"
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българският претендент за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център е филмът "Майка" на режисьорът Зорница София. Това реши комисията по избор на българското предложение, председателствана от Мария БакаловаМария БакаловаМария Бакалова е българска актриса. Известна е с ролята на Тутар Сагдиев в „Борат, съобщиха от Национален филмов център.

"Майка", копродукция на България, Германия и Хърватия, бе избрана в конкуренция с „Борсови играчи“ на режисьора Георги Костов, „В сърцето на машината“ на режисьора Мартин Макариев, анимацията „Меко казано“ на Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, копродукцията България/Румъния „Рибена кост“ на Драго Шолев, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов и „φ 1.618“, копродукция България/Канада на режисьора Теодор Ушев.

Комисията по избора бе в състав Мария БакаловаМария БакаловаМария Бакалова е българска актриса. Известна е с ролята на Тутар Сагдиев в „Борат – актриса – председател,  Катерина Ламбринова – кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов – кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров – режисьор, аниматор, Катя Тричкова – продуцент, Кристина Грозева – режисьор, продуцент, Александър Станишев – оператор.

Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"

Сценаристи на "Майка" са Зорница София и Миглена Димова. В копродукцията участват Дария Симеонова, Леон Лучев, Дария Димитрова, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене. Филмът ще открие "Киномания 2022".

Зорница София, съсценарист и режисьор на филма, е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя e написала, режисирала и продуцирала 4 игрални филма, 2 документални филма и режисирала 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Нейни филми са прожектирани или награждавани в Шанхай, Сараево, Варшава, Гоа, Пусан, Кайро, Москва, Мар дел Плата. Има два филма, които са бокс офис хит, а един е българско предложение за наградите на Американската филмова академия, припомнят от НФЦ, цитирани от БТА.

Валери Зайцев
10059 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Йовка

2022.09.06 | 01:25

2
Не е за вярване! Мария шеф на жури. Нейната номинация беше политическа. Тя все още е никоя. Арогантна, селска и не особено кадърна. В САЩ я пробутват демократите. Те владеят Холивуд. Всичко беше, както и е, от страх Републиканците и Тръмп да не спечелят бъдещите избори! Горкото провинциално момиче не осъзнава, че е еднодневка!
Българин

2022.09.06 | 00:11

1
А филмът хубав ли е или е с представител на някое малцинство?

Добави коментар

Водещи новини