Босненски филм за геноцида в Сребреница е сред номинираните за "Оскар"

15 март 2021 18:42

Босненски филм за геноцида в Сребреница е сред номинираните за "Оскар"
© gettyimages
509 4

"Къде отиваш, Аида?", босненски филм за геноцида в Сребреница, е един от петте филма, номинирани за тазгодишната награда Оскар на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в категорията най-добър международен филм, съобщава БТА.

Във филма на режисьорката Ясмила Жбанич се описва подготовката за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили през очите на преводачка, работеща в базата на ООН в Сребреница.

Историческо: Мария Бакалова е първата българка с номинация за "Оскар"

Преводачката Аида, чиято роля изпълнява сръбската актриса Ясна Джурич, се бори да спаси своя съпруг и двамата си синове на фона на объркването и безсилието на служителите на ООН при напредването на босненските сръбски сили на генерал Ратко Младич.

През 2017 г. Международният трибунал в Хага осъди Младич на доживотен затвор за геноцида в Сребреница. "Хората, които не са знаели за Сребреница преди /да гледат филма/, никога няма да могат да забравят какво се е случило и това е изключително важно", каза Жбанич за портала Радио Сараево в неделя. Тя добави, че в интервюта се опитва да привлече вниманието към факта, че съдбата на над 1000 души в Сребреница още още е неизвестна.

"Много Аиди са живи днес и чакат деня, в който ще разпознаят костите и ще погребат децата си", каза режисьорката на филма.

Председателката на организация Майки от Сребреница Мунира Субашич, изгубила син, съпруг и още 22 други близки роднини в клането, каза, че номинацията за Оскар на "Къде отиваш, Аида?" е много важна за организацията, която през последните 26 години търси истината и чака справедливост.

Оскарите, най-престижните награди във филмовата индустрия, ще бъдат връчени на 25 април на церемония в Калифорния. Босненският режисьор Данис Танович през 2002 г спечели Оскар за най-добър международен филм с "Ничия земя". Жбанич спечели наградата Златна мечка в Берлин през 2006 г. с творбата си "Гърбавица" за влиянието на кървавото разпадане на бивша Югославия през 90-те години върху босненското общество. "Къде отиваш, Аида?" бе номиниран тази година и за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство /БАФТА/ за най-добър чуждестранен филм, а Жбанич бе номитнирана за най-добър режисьор.

Мая Йорданова
509 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
Светка

2021.04.05 | 07:47

74940
Здравей... Най-доброто място за намиране на момичета за сeкс във вашия район > adultme.fun
propaganda

2021.03.16 | 10:10

41034
tesami sa se izvili
ПИЧ

2021.03.15 | 19:25

40566
Жалко за избитите хорица!!! Гадно е само избиването на хора хора живели като братя! И в името на какво?! Заради няколко болни грандомани и глупав народ, който винаги е живял със само мнението за някакво величие...! Откачалки! Как е възможно? Утехата е, ч поне 100 години ще тежи клеймо то върху всички сърби!!!
Васо Сръбския

2021.03.15 | 18:58

40557
Разплаках се

Добави коментар

Водещи новини