В Париж се проведе Фестивал на българското кино

  • 11 юли 2019 15:35

  • 1613
  • 0
В Париж се проведе Фестивал на българското кино
©

Тази година за трети път в Париж се проведе Фестивал на българското кино. В рамките на три дни в края на май и началото на юни в столицата на Франция бяха представени български късометражни и пълнометражни филми. През 2019 г. за първи път фестивалът имаше своето издание и в Марсилия. За първи път беше показан документален филм и имаше детска програма.

Инициатор на идеята е Иво Желев, а в основата на организацията стоят общо пет човека, които се събират случайно. Благодарение на ентусиазма на Иво, Деси, Боряна, Вели и Цвети фестивалът се разраства и вече все повече хора научават за него. В началото той се превръща в повод за събиране на българите в региона, като дори 50 човека пристигат от Лондон. При следващите издания обаче хората идват заради киното, което е и основната идея.

,,Започнахме случайно, Иво беше инициаторът. Той е малко идеолог и смее да мечтае за големи неща. И аз по случайност станах част от фестивала'', споделя Десислава Миланова.

,,Първата година беше български празник, 50 човека дойдоха от Лондон. От втората година хората започнаха да идват не само защото е българско, но и заради киното. Това е насоката, която искаме да поемем. Една от идеите е французите да се запознаят с това кино, което нямат възможност да видят по кината'', обяснява Деси.

В киносалон Christine 21, разположен в сърцето на квартал "Сен-Жермен-де-Пре", тази година бяха показани 3 пълнометражни, 13 късометражни и един документален филм. Сред гостите беше Галин Стоев, който преди няколко месеца стана Кавалер на ордена за изкуство и литература на Фрация. Дебютният филм на работещия във Франция театрален режисьор "Безкрайната градина" бе излъчен в първия ден на фестивала.

Сред гостите бяха още Деян Парушев и Божина Панайотова, която бе кръстник на фестивала. По същото време нейният филм "Червено, твърде червено" се въртеше по кината във Франция.

Последвайте канала на

Novini.bg
1613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини