В Париж се проведе Фестивал на българското кино

Тази година за трети път в Париж се проведе Фестивал на българското кино. В рамките на три дни в края на май и началото на юни в столицата на Франция бяха представени български късометражни и пълнометражни филми. През 2019 г. за първи път фестивалът имаше своето издание и в Марсилия. За първи път беше показан документален филм и имаше детска програма.

Инициатор на идеята е Иво Желев, а в основата на организацията стоят общо пет човека, които се събират случайно. Благодарение на ентусиазма на Иво, Деси, Боряна, Вели и Цвети фестивалът се разраства и вече все повече хора научават за него. В началото той се превръща в повод за събиране на българите в региона, като дори 50 човека пристигат от Лондон. При следващите издания обаче хората идват заради киното, което е и основната идея.

,,Започнахме случайно, Иво беше инициаторът. Той е малко идеолог и смее да мечтае за големи неща. И аз по случайност станах част от фестивала'', споделя Десислава Миланова.

,,Първата година беше български празник, 50 човека дойдоха от Лондон. От втората година хората започнаха да идват не само защото е българско, но и заради киното. Това е насоката, която искаме да поемем. Една от идеите е французите да се запознаят с това кино, което нямат възможност да видят по кината'', обяснява Деси.

В киносалон Christine 21, разположен в сърцето на квартал "Сен-Жермен-де-Пре", тази година бяха показани 3 пълнометражни, 13 късометражни и един документален филм. Сред гостите беше Галин Стоев, който преди няколко месеца стана Кавалер на ордена за изкуство и литература на Фрация. Дебютният филм на работещия във Франция театрален режисьор "Безкрайната градина" бе излъчен в първия ден на фестивала.

Сред гостите бяха още Деян Парушев и Божина Панайотова, която бе кръстник на фестивала. По същото време нейният филм "Червено, твърде червено" се въртеше по кината във Франция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Филми

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет