Филмовата академия в САЩ избра фестивала "В Двореца" за официален партньор на наградите &q

14 февруари 2018 12:11

Филмовата академия в САЩ избра фестивала "В Двореца" за официален партньор на наградите &q
© In The Palace International Short Film Festival
1126 0

Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите "Оскар" в Източна Европа. Международният фестивал на късометражното кино "В Двореца" /In The Palace International Short Film Festival" получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019 г., за 91-вото издание на наградите, съобщават от екипа.

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към представянето на филми, нови медии и дигитални изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о издание.

Освен кръглата годишнина "В Двореца" ще отпразнува и безпрецедентния успех - официалното одобрение от Филмовата академия в САЩ /Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences/ да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможност да се борят за номинациите за "Оскар" в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите /Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards/, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че това признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда "В Двореца" до фестивали като "Сънданс", Берлинале, Клермон-Феран, Локарно и други, както и до знаменитите премии "Гоя" и "Сезар". In The Palace традиционно е в Двореца и Ботаническата градина в Балчик през последната седмица на юни. Наред с прожекциите на филми, избирани от над 3000 заявки от цял свят, има интригуващи изненади и акценти.

На тазгодишното издание от 23 до 30 юни форумът отново ще даде място за изява на млади кинотворци и на утвърдени професионалисти. Конкурсът е за най-добър късометражен игрален, документален, анимационен и експериментален филм, а наградният фонд -10 000 евро в злато. Журито е от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за заявки е 15 март. Селектираните творби ще бъдат обявени на 1 май 2018 г.

Мая Йорданова
1126 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини