Ягодова Луна - какъв е смисълът на пълнолунието този месец?

  • 20 юни 2024 13:56

  • 2106
  • 2
Ягодова Луна - какъв е смисълът на пълнолунието този месец?
© Bing Image Creator

Лятото е на път да започне с ярко начало. Пълнолунието за този месец, известно като Ягодова луна, ще бъде най-пълно в петък - 21-ви юни - един ден след лятното слънцестоене - и ще свети в съзвездието Стрелец. 

Луната също ще изглежда ярка и пълна в четвъртък (20 юни) и събота (22 юни).

Името "Ягодова луна" не е астрологичен термин, а научен и културен. През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

Сладкото име се свързва със сезона на ягодите, с плодовете, готови за бране по това време. Тъй като небесното събитие се случва на лятното слънцестоене, когато Слънцето е в най-високата си точка за годината, луната също ще "изглежда по-голяма от всякога“.

"Тъй като пълнолунието през юни 2024 г. се случва на слънцестоенето, в същия ден, когато Слънцето е абсолютно най-високо в годината, пълнолунието на този месец на 21-ви е най-ниското пълнолуние, наистина, най-ниското, което сме виждали от години “, пише редакторът на The Farmers Almanac Боб Берман, цитиран от vesti.bg.

Розова луна ще освети небето

Тъй като Луната е толкова ниско, ще изглежда по-голяма от всякога. Това се нарича "Лунна илюзия“. Зрителите на нощното небе трябва да гледат на югоизток, за да видят как пълната Луна се издига над хоризонта - и там тя ще изглежда голяма и златиста. Докато основното събитие е в петък, Луната ще изглежда почти пълна в четвъртък, според НАСА. Златният оттенък е, защото Луната върви по ниска, плитка пътека през небето, но името произлиза от индианските племена "алгонкини". Племената са живели в североизточния регион около 8000 години преди пристигането на английските заселници и са използвали пълнолунието през юни, за да разберат кога ягодите са узрели за прибиране на реколтата. 

Легендата гласи, че ако изядете ягода при пълнолуние през юни, тогава всяко желание, което желаете, ще се сбъдне. Древните европейци наричали луната "медовина" или "медена Луна". Медовината е напитка, създадена чрез ферментация на мед, смесен с вода и понякога плодове, подправки, зърна или хмел. В някои страни медовината се нарича още медено вино. 

Някои писания предполагат, че времето около края на юни е било времето, когато медът е бил готов за прибиране на реколтата, което е направило това "най-сладката“ Луна.  А думата "меден месец“ датира поне от 1500 г. в Европа. "Традицията първият месец на брака да се нарича "меден месец“ може да е свързана с това пълнолуние поради обичая да се женим през юни или защото "медената Луна“ е "най-сладката“ луна в годината“, според Гордън Джонстън от НАСА.

"Изглежда няма достатъчно доказателства в подкрепа на теория от 19-ти век, че думата е навлязла в английския от обичая да се подарява медовина на младоженците за първия им месец от брака“. За будистите, особено в Шри Ланка, това пълнолуние е Посон Поя, което бележи въвеждането на будизма през 236 г. пр.н.е.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2106 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.20 | 14:19

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.20 | 17:07

2
не върши работа. Експериментален е. счита се първа версия.

Добави коментар

Водещи новини