Тъмните кръгове могат да бъдат смекчени с лесни трикове

  • 12 март 2024 09:53

  • 1759
  • 0
Тъмните кръгове могат да бъдат смекчени с лесни трикове
© Pixabay

Независимо дали става дума за временни последици от „бурна нощ“, бъбречно заболяване или алергии, тъмните кръгове и торбичките под очите могат поне да бъдат облекчени с природни методи.

Тъмните кръгове са предимно естетически и по-рядко здравословен проблем, който може да бъде облекчен до голяма степен с природни средства.

Тъмните кръгове са наш чест спътник, колкото и да се грижим за лицето си. Известно е, че те могат да бъдат резултат от стареене, генетика, някои нездравословни навици, алергии и заболявания. Успехът на методите, от които се опитваме да се „отървем“, зависи от причината за възникването им.

Тъмните кръгове са резултат от изтъняване на кожата и загуба на колаген. С течение на времето, т.е. със стареенето, кожата започва естествено да губи колаген и става по-тънка. Излагането на слънце ускорява процеса на разграждане на колагена, така че едно от най-добрите средства за борба с тъмните кръгове е дисциплинираното и последователно използване на слънцезащитни продукти от най-ранна възраст. Носенето на слънчеви очила също помага.

Защо тъмните кръгове се образуват? Дори и най-добрите навици не могат да променят нашите гени. Генетиката е първият определящ фактор за това каква кожа ще имаме и как ще изглеждаме по време на стареенето. Ако сме наследили по-светъл тен или по-тънка кожа, кръвта, която се натрупва в капилярите под очите, просто ще бъде по-очевидна и ще предизвика ефекта на тъмните кръгове. Капилярите се разширяват и напрягат. Това води до повишен приток на кръв и натрупване и логичната последица от тъмните кръгове под очите. 

Естествени методи за намаляване и омекотяване на тъмните кръгове

За някой от следните предложени методи се нуждаете от повече търпение. Освен това трябва да знаете, че не всяка кожа, както и причината, поради която са се появили тъмните кръгове, ще реагират еднакво. Минималното време за прилагане на някое от тези решения, за да се видят ефектите, е всеки ден от 4 до 6 седмици.

Луната днес дава тласък за изпълнението на плановете

1. Студени компреси

Сутрин и вечер правете студени компреси върху очите си за десет минути. Можете да съхранявате лека маска, компреси или памучни тампони в хладилника. Важно е всичко да е чисто и стерилно преди поставяне, за да не провокирате инфекция. Водата и малко неутрален сапун трябва да бъдат част от задължителната грижа за кожата под очите.

2. Краставицата охлажда и хидратира

Краставицата има изсветляващи и освежаващи кръвта свойства. Прясната краставица се нарязва на дебели филийки и се слага в хладилника за 30 минути. Дръжте ги върху очите си по 10 минути два пъти на ден. След това изплакнете областта около очите с топла вода.

3. Сок от краставици с лимонов сок

Поставете нарязаните колелца краставица в изцедения лимонов сок и също оставете в хладилника за половин час. Нанесете с памук върху тъмните кръгове, но внимавайте съдържанието да не капе в окото ви. Дръжте върху кожата 15 минути, след което изплакнете с топла вода.

4. Розова вода

Тя не само мирише невероятно, но може да успокои и подмлади кожата около очите. Подобно на краставицата, тя има мек състав, така че може да действа и като избелващ тоник. Накиснете тампони за премахване на грим в розова вода за няколко минути, след което ги оставете върху затворени клепачи. Дръжте ги така по около 15 минути два пъти на ден.

5. Резените домати намаляват тъмните кръгове под очите

Доматите имат високо съдържание на ликопен , вещество, което е отлично за нашето сърдечно-съдово здраве, зрение и кожа. Ликопенът може да помогне за поддържане на кожата по-мека и еластична и да намали появата на тъмни кръгове под очите. Смесете резенчета домат с лимонов сок и нанесете върху тъмните кръгове. Оставете разтвора да действа 10 минути, след което изплакнете с топла вода два пъти на ден. Може да добавите и листенца мента.

6. Студени пакетчета чай

Много чайове, като зеления чай, имат силно антиоксидантно действие. Имат и противовъзпалителен ефект, така че спомагат за успокояване  и стягане на капилярите в зоната под очите. Накиснете торбичките чай в чиста вода, след което охладете за 30 минути. Дръжте ги върху очите си за 10 минути два пъти на ден, като изплакнете с топла вода.

7. Настъргани картофи

Картофите са изненадващ източник на витамин С, който освен всичко друго е отличен за синтеза на колаген. Настържете малко картофи, изцедете сока от тях и напоете памучни тампони. Задръжте ги за десет минути, изплакнете с топла вода, два пъти на ден.

8. Студено мляко

Млечните продукти са отличен източник на витамин А, който съдържа ретиноиди, които са отлични за поддържане на кожата блестяща и стегната. Принципът е същият - напоете компрес или памук със студено мляко и го дръжте върху очите си два пъти на ден.

9. Портокалов сок и глицерин

Портокаловият сок има високо съдържание и на двата важни за кожата витамини – А и С. Добавете към него няколко капки глицерин, напоете памучен тампон и нанесете върху кожата под очите. Ползите са многобройни: както за красота, така и подхранване на кожата, с намаляване на тъмните кръгове.

11. Кокосово масло

Кокосовото масло е ефективен метод за изсветляване на тъмните кръгове. Предимството е, че намалява бръчките и повлиява запълването на линиите под очите. Използвайте кокосово масло, като го втриете в зоната под очите, оставете го за една нощ и след това го измийте сутринта с топла вода.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
1759 0

Водещи новини