Ретрограден Меркурий от 13 декември 2023 г. до 2 януари 2024 г.

  • 15 декември 2023 10:00

  • 7677
  • 0
Ретрограден Меркурий от 13 декември 2023 г. до 2 януари 2024 г.
© Ивелина Пенчева/ pixabay
Слушай новината Слушай новината

Тази година имаме необичайно голям брой ретроградни периоди на Меркурий: 4 вместо обичайните 3. И дори зимното слънцестоене, както и посрещането на новата 2024 година ще се случи на ретрограден Меркурий. Това означава, че много неща в живота ни ще подлежат на преразглеждане и преосмисляне през новата година.

Тъй като Меркурий ще премине през два знака през целия ретрограден период, нашите стратегии ще се променят през тези различни периоди. Нека да си припомним какво е препоръчително и какво не е препоръчително да се прави през този период. 

Когато една планета стане ретроградна, нейното влияние се променя значително. Меркурий е планетата, отговорна за комуникацията, трансфера на информация, посредничеството, търговията, но и за нашето мислене. Следователно, ще настъпят промени във всички тези области. 

Периодът на ретрограден Меркурий е време, когато мислите ни се връщат в миналото и трудно възприемат настоящето. Това е и време на обръщане навътре, преосмисляне на натрупания опит. На външен план през този период има забавяне и задръжки в делата ни, в работата и бизнеса. Самата скорост на нашите мисловни процеси се забавя. 

Ретроградният Меркурий не е фокусиран върху нови връзки, върху нови впечатления, той ни потапя в преосмисляне на това, през което вече сме преминали, какво вече сме научили, има тенденция да подрежда нещата в нашите мисли, дела, контакти. И винаги, когато Меркурий се движи ретрограден, той пътува в дълбините на нашата психика, за да разкрие стари тайни, да събере информация, която трябва да върнем, за да я преразгледаме отново и отново да ни даде указания, които ще ни помогнат в бъдеще. 

Днес се разкрива портал от информация от минало, настояще и бъдеще

От всичко казано става ясно, че ретроградният период на Меркурий е неблагоприятен за започване на важни преговори, за сключване на нови споразумения, подписване на нови договори, за явяване в съда и завеждане на искове, за започване на нова работа, за промяна на вида на бизнес дейност, за стартиране на нови проекти, за закупуване на техническо оборудване, комуникационни средства като цяло, големи покупки за диагностика и медицински прегледи, за контакт с нови специалисти. Важно е да не се вземат прибързани решения и да се действа разумно. По същия начин, тъй като сме в ерата на технологиите и информацията, се препоръчва да правите резервни копия на файлове на вашите устройства, тъй като може да възникнат непредвидени събития, които да причинят загуба на информация.

Нека сега да видим какво е благоприятно да се прави през периода на ретроградния Меркурий. Тъй като това е времето за връщане, за ревизия на някои от нашите стари теми, този период ни дава втори шанс и огромна сила да решим нашите стари, неразрешени проблеми. За изясняване на корекциите в работата, грешки в нашите планове и задачи. Препоръчва се през този период да се завършват незавършени задачи, да реорганизирате, да преразгледате живота си. И това е класическа препоръка за всички ретроградни периоди на Меркурий. Но всеки път е добре да се взема под внимание в кой знак е ретроградният период. 

Този път ретроградният Меркурий ще премине през два знака. От 13 до 23 декември ще преминава през знака Козирог, а след 23 декември до 2 януари 2024 г. ще преминава през знака Стрелец, защото се връща назад. И влиянието на ретроградния Меркурий през тези периоди ще бъде различно. 

Относно преминаването на Меркурий през знака Козирог. Това време ни дава добра платформа за преглед на плановете за цели и планиране на стратегия за постигането им. Когато Меркурий е в Козирог, нашето мислене е по-методично. Ние сме по-фокусирани върху трезвия и практичен поглед върху нещата. Под това влияние ни е по-лесно да се концентрираме върху някои от текущите си задачи. Нашите виждания през този период са по-реалистични. Фокусирани върху бизнес практически въпроси, нашите модели на мислене и начини на общуване стават по-логични, подредени и организирани. Тоест, когато Меркурий се движи през знака Козирог, реализмът влиза в картината. Ние сме по-сериозни, прецизността и практичността стават важни. И което е много важно, ние се интересуваме повече от това, което ще ни бъде от полза в дългосрочен план. Затова периодът от 13 до 23 декември ще бъде отлично време за предварително започнала работа, бизнес. Анализирайте действията си и си правете изводи от тях. И всички определено ще имаме шансове да направим крачка назад, да поработим върху грешките си, за да коригираме някои от ситуациите. Можем да използваме този период, за да направим солидни, реалистични планове, да формулираме най-накрая нашите цели и задачи за следващата година. А след 5 януари ще можем да започнем да изпълняваме плановете си. Имайте предвид, че периодът от 13 до 22 декември ни носи много благоприятни възможности за стари и недовършени дела.

Периодът, когато Меркурий се връща в знака Стрелец от 23 декември до 2 януари ще бъде по-неблагоприятен. Първо, той ще бъде по-импулсивен, защото Меркурий ще премине от земен в огнен знак. И огънят е най-бързият от елементите и се свързва с импулсивност и действие във високо енергийни сценарии. Промените през този период ще се случват по-бързо и съответно ситуациите може да са по-стресиращи и за да не прегорят нервите ни е важно да намерим баланс през този период между интензивни дейности и приятни моменти на истинско спокойствие. Опасността от този период ще бъде ако реагираме прекалено, ако решаваме проблемите емоционално и след това можем да съжаляваме. 

Ретрограден Меркурий в Стрелец ще бъде в напрегнатия аспект на квадрата с Нептун. Аспектът ще бъде точно на 27 декември, но срокът му на валидност започва на 23 декември и завършва едва на 13 януари. И когато Меркурий влезе в такова взаимодействие с Нептун, тези енергии могат да изкривят реалната ни картина за действителността, за нещата, които ще се случват около нас през този период. Ще бъдем особено уязвими към илюзии и измами. Много хора ще бъдат разсеяни, потопени във фантазии и мечти. Практичност ще ни липсва. Колкото и примамливи да ни изглеждат някои предложения през този период, все пак трябва първо всички да разчитаме на здравия разум, да се запитаме струва ли си това, което ни е предложено? През този период информацията трябва да се проверява особено внимателно, работата с документи също ще изисква повече концентрация и точност. Правете си проверки по няколко пъти. Но е препоръчително да не поемате важни задължения през този период. Бъдете особено бдителни, когато работите с нови хора. Понеже през този период всички ще бъдем по-разсеяни, грешките могат да се случват по-често поради невнимание. Периодът на ретрограден Меркурий, както казахме вече, завършва на 2 януари 2024 г, но трябва да вземем под внимание, че няколко дни след обръщането от ретроградно движение, Меркурий ще остане статичен, така че важни неща, нови проекти могат да започнат едва след 5 януари 2024 г.

Кой може да се възползва от транзита на ретрограден Меркурий?

Когато ретроградният Меркурий прави хармоничен аспект (тригон или секстил) към наталното Слънце, е възможно някои недовършени дела, които не са били приключени добре в миналото, да се развият положително. Освен това за тези хора провеждането на проучвания или търсенето на информация през периода на ретрограден Меркурий може да бъде много благоприятно. Възможно е дори да дойдат положителни новини по проблем или тема от миналото.

 

 

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
7677 0

Свързани новини

Водещи новини