Шопинг терапия - методика за повдигане на настроението

  • 12 септември 2023 10:18

  • 1634
  • 0
Шопинг терапия - методика за повдигане на настроението
© Novini.bg/ Canva

Всички страдаме от лошо настроение, то разваля ежедневието ни, понякога живота ни. Има различни начини за бягство от депресията и хипохондрията и един от тях е  шопинга. Помага, когато не можем да стигнем до истинската причина за лошото си настроение. Тъгата обикновено се свързва с усещането, че ситуациите контролират резултатите в живота ни, а животът ни не е в нашите собствени ръце. Изборът и резултатите, присъщи на акта на пазаруване, могат да възстановят усещането за личен контрол и автономност.

Шопинг терапията е за повдигане на настроението и е нещо повече от придобиване на определени неща. Често става въпрос за задоволяване на  дълбоки емоционални нужди. Почти всеки изпитва истинска радост, когато купи нещо за себе си. Техниката работи изненадващо плодотворно, следата от положително емоционално състояние остава мека и дълготрайна.

„Изследванията показват, че всъщност има голяма психологическа и терапевтична стойност, когато пазарувате – ако се прави умерено, разбира се. Дори разглеждането на витрини или онлайн сърфирането може да донесе захранващо мозъка щастие.“, казва клиничният психолог Скот Беа.

Допаминът се освобождава дори преди да бъде направена покупка. Както посочва д-р Беа, дори самото разглеждане на витрини може да повлияе положително на настроението ви. Именно това просто очакване на евентуална възможност за награда или лакомство освобождава допамин – хормоналният невротрансмитер в мозъка, който ви кара да се чувствате добре. Онлайн пазаруването може да предизвика освобождаването на допамин и по друг начин – изчакване пристигането на вашия пакет.

Препоръчва се на жените да пазаруват възможно най-често, но въпросът е дали имате достатъчно пари в портфейла си, за да харчите. Ако не, действайте разумно. Провеждайте шопинг терапия с малка сума в портфейла си. Направете си евтин подарък (това също ще помогне): купете букет от любимите си цветя, брошка, списание/книга с много полезни съвети, отидете на козметик/масаж - това не е разход, а спешна психологическа помощ.

Докато обикаляте магазините, вие ще превключите вниманието си от проблемите си и те ще избледнеят и останат малко на заден план. Освен това ще станете притежателка на страхотен генератор на добро настроение, дори ако то трае само един час или ден.

Старайте се да не ходите в бутици и скъпи магазини, където продавачите стоят като мраморни, безпристрастни статуи, а в магазини, където продавачите са приятелски настроени, любезни, ненатрапчиви и в същото време полезни. И ако смятате, че магазинът, в който сте влезли, е твърде студено и безпристрастно, започват да ви „атакуват“, напуснете веднага, там няма положителна енергия.

За мнозина шопинг терапията обаче може да се превърне в пристрастяване. Пазаруването се превръща от терапевтично в проблемно натрапчиво поведение, когато се превърне в обичаен начин за справяне с тревожност, стрес или загуба и когато е трудно да се контролира.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
1634 0

Свързани новини

Водещи новини