Женски начини за освобождение на стреса

  • 31 януари 2023 11:17

  • 2527
  • 0
Женски начини за освобождение на стреса
© pixabay

Жените и мъжете се справят със стресови ситуации по различни начини и за да се успокоите и възстановите, няма нужда да правите нищо свръхестествено. 

Ето няколко прости начина за облекчаване на стреса, които са подходящи за всяка жена.

1. Шопинг

Традиционен начин за освобождаване от стреса е пазаруването. Отделете време за малко шопинг, в идеалния случай целият ден, но ако нямате много свободно време, то поне една вечер. 

Не е нужно да купувате нещо скъпо, за да зарадвате себе си: това може да е нова рокля, книга, бижу или евтино, но вкусно лакомство, което отдавна искате да опитате. Може да бъде играчка за вашето дете или някакъв подарък за съпруга ви: представете си как вашите близки ще бъдат щастливи, когато го получат от вас. 

В края на шопинга можете да си позволите да прекарате известно време с приятелка на чаша кафе или чай в любимото си кафене. Намерете време за себе си – така ще ви бъде по-лесно да забравите неудачите си и да се разсеете от дразнещите фактори.

2. Масаж или ароматерапия

Спите лошо, чувствате упадък на силите, раздразнителност и тревожност? Всичко това са симптоми на стрес! За съжаление, няма панацея за този проблем, въпреки че добрият масаж може значително да подобри състоянието. Действа магията на докосването и затова всяка женачесто трябва да се записва за такъв сеанс. Мнозина възприемат тази процедура само като лечение (например, когато има проблеми с гърба) или като начин да се поглезят. Но всъщност масажът страхотно облекчаване на стреса. Масажът въздейства върху нервната система. Според проучвания масажът намалява нивото на адреналина и норепинефрина (хормони на стреса) и повишава нивото на хормоните на щастието (допамин и серотонин) с 30%. Може би този начин носи най-голяма полза. 

Ароматерапията е едно от най-мощните природни средства за балансиране на нервната система, справяне с хроничния стрес и тревожност.

3. Медитация

Друго действащо средство за освобождаване от стреса е медитацията. Най-добре е да правите медитация у дома, където никой няма да ви смущава и където ще сте в обичайната си обстановка. Настройте се на приятна за вас вълна, създайте атмосфера на релакс и спокойствие около себе си, например запалете свещи или благовония с приятен за вас аромат. Включете бавна музика и не забравяйте да изключите телефона - на всички обаждания може да си позволите да не отговаряте за половин час.

След това трябва да затворите очи и да се съсредоточите върху дишането: дишайте дълбоко и умерено, старайте се да се освободите от ежедневните си проблеми. Разбира се, първия път ще бъде по-трудно, тъй като битовите тревоги често напълно превземат съзнанието ни и не ни позволяват да се отпуснем. Въпреки това, опитайте се да се концентрирате само върху вътрешното си състояние. 

Старайте се да не мислите в този момент за нищо, оставете мислите да текат свободно. Ако това не се получи, помислете за нещо възможно най-приятно за вас, например, за среща с любимия човек, за някое красиво място или за спокойна музика, която свири около вас. След известно време ще почувствате, че раздразнението и умората ви напускат.

4. Кинотерапия

Кинотерапията е нов вид психологическа помощ. Влиянието на киното върху психиката и тялото се изучава от неврокинематиката, наука, която изследва връзката на различните емоции със звуците, монтажните ефекти и разпознаваемите сюжети. Изследователи от Мичиганскияуниверситет са доказали, че докато гледате романтични филми, се произвежда прогестерон. Този хормон не само помага за намаляване на тревожността и стреса, но също така повишава сексуалното влечение и удовлетворението от общуването с любимите хора. Докато гледа, зрителят се асоциира с героите на романтичните филми и изпитва еуфория. Преживявайки положително любовно преживяване с героите, човек несъзнателно задейства поощряващмеханизъм в определена част от мозъка. Поради това тялото започва да се „лекува“ с помощта на активирани невронни мрежи - чувството на любов действа като мощно болкоуспокояващо.

Освен това смехът при гледане на комедии укрепва имунната система: произвежда антитела и бели кръвни клетки, които се борят с възпаленията и вирусите. Гледането на комедии е препоръчително в периоди на стрес, тъй като смехът облекчава напрежението и блокира страха.

5. Занимания с фитнес или спорт 

Физическата активност е чудесна за облекчаване на стреса. Занимавайте се със спорт: правете вечерно бягане, ходете на фитнес, бийте боксова круша или въртете педали върху тренажора - това е полезно не само за подобряване на фигурата ви, но и за психическото състояние.

Изводите на редица независими проучвания потвърждават, че хората, които водят активен начин на живот и спортуват редовно, са по-устойчиви на дразнители и по-малко податливи на стрес, за тях е по-лесно да се справят с трудни ситуации. Редовната физическа активност вдъхва увереност в собствените сили, спомага за повишаване на самочувствието и за поддържане на добро настроение дори в най-трудните ситуации.

6. Шоколад

Известно е, че шоколадът повишава нивото на серотонин в организма, което от своя страна допринася за производството на ендорфини, така наречените хормони на щастието. Така че чудесен начин да се отпуснете е да сложите парче шоколад под езика си и да го почувствате как бавно се топи в устата ви, докато химическите реакции на тялото ще ви създадат усещане за малка еуфория. Само внимавайте с порциите: шоколадът е висококалоричен продукт, но всяка жена може да си позволи 25 г без страх.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
2527 0

Свързани новини

Водещи новини