Пасхални поверия

  • 26 април 2019 14:00

  • 3451
  • 0
 Пасхални поверия
© Getty (архив)

Пасха е древен празник, чиито корени се простират още в езическо време. За земеделците символизира пробуждането на природата. Според народното поверие в Пасхалната нощ можете да се видите със своите починали роднини, но не трябва да им говорите.

Според друго поверие, чрез пасхалното яйце душата на умрелия може да получи облекчение. За това е нужно да се отиде на гроба, три пъти да кажете “Христос Воскресе”, да счупите едно яйце, да го надробите на малки парченца, за да се нахранят волните птици, които с благодарност ще споменават починалия и ще молят Бога за неговата душа. В Пасхалната нощ всички тъмни сили са необичайно зли и хората са се бояли да излизат след залез слънце. Дори на църква избягвали да ходят поединично. За да се присмеят над нечистите сили, отивали на кръстопът с пасхално яйце и го търкаляли по пътя.

Съществува още едно поверие за “играещото” слънце в Светлото Христово Възкресение. Много хора са се качвали на разни възвишения и камбанарии да наблюдават изгрева. През парче опушено стъкло гледали как слънцето “танцува”. Възрастните хора мечтаели да умрат през Пасхалната седмица, защото се считало, че през това време вратите на рая са отворени и никой не ги охранява. Християните вярвали, че Пасхалните ястия осветени с молитва, притежават голяма сила.

Домакините прибирали старателно храната, за да не я достигне нито една мишка, защото имало поверие, че ако мишка яде остатъци от осветената храна, ще й пораснат криле и ще се превърне в летяща мишка. Девойките се миели през Пасхалната седмица с водата от червените яйца, за да бъдат румени. Дори ловците имали свои Пасхални традиции: никога не проливали кръв в празничните дни! Считало се, че животните също празнували Христовото Възкресение!

Вярвало се също, че пасхалното яйце може да помогне да се потуши пожар. Ако праведен човек вземе такова яйце и трикратно обиколи горящо здание с думите “Христос Воскресе”, то пожара веднага ще утихне и ще се прекрати от само себе си. Ако човекът не е праведен, остава само едно средство - да хвърли яйцето в посока обратна на вятъра. Счита се, че тогава вятърът ще затихне, ще измени своето направление и силата на огъня ще намалее. В народния календар на Пасха определяли времето за цялата година.

Ако на Пасха небето е ясно и има слънце, ще има хубаво лято и добра реколта. Ако вали дъжд - добра ръж.

 

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
3451 0

Свързани новини

Водещи новини