Нигерия и Мали са пред война

  • 23 август 2012 06:28

  • 2770
  • 0
Нигерия и Мали са пред война
©

Нигерийският президент Гудлък Джонатан заяви, че регионалните войски ще нахлуят в окупираните от ислямисти северни част на Мали, в случай че преговорите с екстремистите се провалят, предаде АФП.

„Дипломацията или преговорите са първото, което трябва да се направи, а военната интервенция е екстремна мярка. Когато преговорите се провалят, тогава може да се говори за военна интервенция”, заяви Джонатан в хода на 24-тата си визита в Сенегал.
Той заяви, че Икономическата общност на западноафриканските страни също ще се нуждае от мандат от ООН преди да нахлуят.
„Икономическата общност със сигурност ще се намеси военно, но на първо и най-важно място стоят преговорите”, заяви нигерийският лидер след разговори с президента на Сенегал Мики Сал.

„Ние трябва да стабилизираме правителството. Вярвам, че чрез преговори ние ще успеем да разрешим кризата, военната интервенция не е задължителна, но ако те се провалят, няма да имаме друга възможност”, подчерта Джонатан.
Мали тази седмица формира ново правителство на националното единство по препоръка на Икономическата общност на западноафриканските държави с надеждата, че би се справило с кризата в страната и че ще отправи официално искане за военна подкрепа от регионалните войски.

Последвайте канала на

Novini.bg
2770 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини