Искат до 4 г. затвор за работодател на нелегални имигранти

  • 13 декември 2011 19:13

  • 879
  • 0
Искат до 4 г. затвор за работодател на нелегални имигранти
©

Лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и глоба от 2 до 20 хил. лв. заплашва работодатели, които наемат пет или повече незаконно пребиваващи в България чужденци. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от депутати от мнозинството.

Измененията са във връзка със забраната за наемана на незаконни имигранти, предвидена с последните промени в Закона за насърчаване на заетостта. Сега вече се записват и наказания за това нарушение.

Същото наказание - затвор до 4 години и глоба до 20 хил. лв. ще се налага и на някой, което наеме на работа незаконно пребиваващ чужденец, пострадал от трафик на хора. Ако пък на работа бива взет непълнолетен, то затворът ще е до пет години, а глобата - от три хиляди до 30 хил. лв., пише "Дневник".

Ако престъплението е извършвано системно пък лишаването от свобода може да достигне 5 години, а глобата - 50 хил. лв. Това по-строго наказание ще се прилага и ако условията на работа съществено се различават от условията на труд на законно наети лица.

В маловажни случаи пък затворът ще е до две години, а глобата - до 10 хил. лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини