В София отбелязаха с шествие Световния ден за борба със СПИН

  • 01 декември 2011 16:21

  • 879
  • 0
В София отбелязаха с шествие Световния ден за борба със СПИН
© Булфото

По централните софийски улици премина шествие по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември.

В шествието се включиха ученици от Първа английска гимназия в столицата, облечени в тениски с надпис "Аз знам". Това е една от най-нашумелите и нелечимите болести в нашето ежедневие. Много разпространена и в България, доколкото знам. Хиляди хора боледуват и има такива нелечими случаи, коментира един от учениците.

Театър "Българска армия" пуска промоционални билети за студенти за тазвечершната постановка "Секс, наркотици и рокендрол" на режисьора Ерик Богосян. Само срещу студентска книжка всеки студент може да закупи билет за представлението на половин цена. Така театърът се присъединява към световните инициативи в подкрепа на борбата срещу болестта СПИН, предаде БНР.

В Стара Загора още един СПИН кабинет беше отворен в Регионалния здравен център. Интересът е голям, а двата кабинета ще работят, докато има желаещи пред тях. В Раднево са изследвани 39 ученика от гимназията, в Павел баня – 42 санаториално почиващи, в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора са изследвани и консултирани 80 души. Доброволци на сдружение "Самаряни" и на младежки червен кръст организираха маршрути под мотото "Бягство към победата", които завършиха пред кабинетите за безплатно изследване за СПИН. Кампанията продължава, а на 08 декември изследвания ще бъдат направени в езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора и в Казанлък.

СПИН кабинетът в Регионалния здравен център работи от 1 декември 2003 г., а годишно през него преминават между 2 и 4 хиляди души. Мъже и жени с рисково поведение се изследват още за хепатит В и С и за сифилис.

По непотвърдени от статистиката данни на неправителствени организации в Чирпан има ръст на ХИВ позитивните. Доктор Неделчо Тотев, директор на болницата, заяви, че в по-малкия град хората се страхуват да се изследват, а това повишава риска от зараза.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини