Обезценяване на еврото би поставило под въпрос валутния борд

  • 25 ноември 2011 19:20

  • 2740
  • 2
Обезценяване на еврото би поставило под въпрос валутния борд
© Булфото

Евентуална обезценка на еврото моментално ще оскъпи енергийните ресурси, които България внася и би поставила под въпрос валутния борд в страната.

За опасността от подобен сценарий предупреди евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска в рамките на дискусия, посветена на икономическото управление на Европейския съюз. По думите на Калфин Международният валутен фонд трябва да бъде пуснат в Европа, тъй като знае как се решават подобни кризи.

В рамките на дискусията, организирана от euinside, Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска беше категоричен, че идеите за промени в европейския договор и за формиране на една „малка еврозона" не могат да решат кризата в Европа. Тъй като евролидерите в момента търсели политическо, а не икономическо решение на проблемите. Затова и според него само МВФ може да извърши нужните тежки мерки в закъсалите европейски държави. Евродепутатът напомни, че България внася в долари своите енергийни ресурси и при негативен сценарий с еврото, те ще поскъпнат.

„Обезценка на еврото веднага ще оскъпи енергийните ресурси, които България внася. Какво правим в тази ситуация, търсим ли превалутиране на договори, търсим ли някакви възможности за увеличаване на износа извън еврозоната", попита евродепутатът.

Друг важен въпрос при обезценяване на еврото е какво се случва с резервите на БНБ, включително и с валутния резерв, който поддържа валутния борд. „Това не са неща, които трябва да се правят публично, но се надявам в централната банка да го правят това нещо. Ако има съмнения по отношение на еврото, ние не трябва да си правим никакви илюзии. Ако еврото изчезне, обезцени се много или нещо подобно се случи, това ще постави въпроса с валутния борд в България – има ли го и към каква валута или към какви кошници от валути е привързан или ние имаме за резервен вариант прилагане на някакъв друг валутен механизъм", коментира Калфин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2740 2

Коментари 2

Добави коментар
НИК

2011.12.03 | 11:23

2
МИЛЕНЕ ВЕЛЧЕВ ЩЕ ПРЕСТРУКТУРИРА ДЪЛГА В ДОЛАРИ ОТ КОЕТО ЩЕ ВЗЕМЕ 1 МЛД. И Т.Н. / ТОЙ ПОНЕ ЗНАЕ КАК СТАВА ИМА "KNOW HOW".. :)) ОСВЕН АКО НЯКОЙ НЕ СЕ Е СЕТИЛ КАК ДА ВЗЕМЕ 2 МЛД. ..../

2011.11.26 | 08:30

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини