Москва си прибра свещеника, изгонен от България

  • 13 март 2013 12:50

  • 949
  • 1
Москва си прибра свещеника, изгонен от България
©

Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София ще може да се върне към нормален църковен живот. Или поне такава е надеждата на духовниците и миряните, след като скандалният архимандрит Филип бе отзован от Москва, пише сайтът dveri.bg.

Руският духовник предизвика поредица скандали, извърши много нарушения, влезе в конфликт със свещениците и енориашите на храма.

В последно време Филип получил отличия, а при награждаването му с офикия "архимандрит" Волоколамският митрополит Иларион, началник на външния отдел на Руската православна църква, е заявил, че в енорията има проблеми и че всички енориаши трябва да се чувстват в този храм "като у дома си".

Преди месец архимандрит Филип е получил от Министерството на външните работи в София списък с извършените от него нарушения и му е бил даден 30-дневен срок да напусне България. Преди два дни, на 11 март, той си е заминал за Москва.

Напускането на руския духовник бе очаквано, след като миналото лято Външното министерство връчи протестна нота на руския посланик у нас по повод действията на предстоятеля на руското подворие в България. Оттогава архимандрит Филип беше с неуредени документи за престой в страната.

Енориашите на руската църква в София вече бяха чули за изгонването на духовника, но не смееха да повярват и да се зарадват преди да излезе официална информация.

Последвайте канала на

Novini.bg
949 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ортодокс

2013.03.18 | 17:40

1
На литийното шествие с иконата "Св. Богородица - Достойно ест" 09.03.13 г., лицето националист Филип се мъдреше гордо-гордо. Радвах се, че Неофит бе избран за патриарх, но защо допусна лицето да участва, след золумите, които направи?

Добави коментар

Водещи новини