Цифров псевдоним брани личните данни

  • 12 февруари 2013 09:03

  • 678
  • 0
Цифров псевдоним брани личните данни
©

Картата за електронна идентичност, която е разработена по проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съдържа уникален код - псевдоним от цифри, който не съдържа лични данни и не може да бъде използван за кражба на самоличност. Концепцията за електронната идентичност, регистърът на електронните ЕГН-та и 5000 тестови смарт карти са една от дейностите по проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС.

Въвеждането на електронно ЕГН нарежда България сред напредналите европейски страни в този процес. В общността все още има развити държави, които не са реализирали електронната идентификация за своите граждани.

В Европейския съюз няма завършена стратегия за електронната идентификация в е-управлението. Всяка страна разработва и внедрява на национално ниво своя концепция и схема за електронна идентичност, отчитаща специфичните фактори за страната.

Основният елемент, който ще бъде вграден в електронното ЕГН, е уникален цифров код. Допълнително притежателят може да вгради електронен подпис, а на следващ етап - и данни, свързани със здравния статус.

Последвайте канала на

678 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини