ЕС против изстрелването на ракета от Северна Корея

  • 10 декември 2012 21:03

  • 834
  • 0
ЕС против изстрелването на ракета от Северна Корея
©

Изстрелването на ракета от КНДР ще подкопае усилията за установяване на мир на Корейския полуостров. Това е записано в декларация за Северна Корея, приета на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри, предаде ИТАР-ТАСС.

"ЕС призовава настойчиво Пхенян да се откаже от изстрелването и да изпълнява международните си ангажименти в пълен обем," се отбелязва в документа. "Европейският съюз ще разглежда това изстрелване като провокация, която подлага на опасност дипломатическите усилия, насочени към постигане на траен мир на Корейския полуостров".

Северна Корея обяви днес, че е удължила периода за изстрелване на ракетата си с още една седмица, до 29 декември, предаде АП. Първоначално крайният срок беше 22 декември. Пхенян обясни решението си с технически проблеми. Планирано е тристепенната ракета "Инха-3" да полети на юг, да хвърли първата си степен в Жълто море, втората - край западните брегове на Филипините, а обтекателя на спътника - край южнокорейския остров Чеджудо.

Пхенян упорито повтаря, че става дума за изстрелване на космически спътник за мирни цели. Това обаче няма никакво значение от гледна точка на носителя - за извеждането на спътник в орбита или пренасянето на боен ядрен заряд могат да бъдат използвани ракети с практически една и съща конструкция, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
834 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини