Опасното време у нас продължава: Накъде се движи градоносната суперклетка?

  • 14 юни 2024 13:14

  • 8403
  • 5
Опасното време у нас продължава: Накъде се движи градоносната суперклетка?
© pixabay

Опасното време у нас продължава. Следим процесите в реално време, за да ви информираме накъде се движат градоносните облаци. Данните са от Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Купесто-дъждовни се сформираха над източната част от страната. Градоносни клетки се наблюдават в районите на Ямбол, Хасково и Ардино. В близките часове фронтът ще се предвижва на изток.

Възможност от бури и градушки има за районите на Момчилград, Харманли, Карнобат, Средец и Бургас. В сила за Източна България е предупреждение от втора степен - оранжев код, а за Централна България - жълт код.

Частично бедствено положение е обявено в Казанлък, Шипка, Хаджидимитрово и Нова Загора. Силната буря, разразила се вчера там, причини значителни материални щети.

Градоносната суперклетка се сформира около 16 часа в района на Ботевград. Премина през Правец и по северните склонове на Стара планина.

В района на Шипка и Казанлък премина Балкана, увеличи мащаба си и прерасна в силна буря в района на Нова Загора. Резултатът: Едра градушка и силни пориви на вятъра, които нанесоха сериозни щети в редица населени места.

Суперклетката започна своето бързо нарастване в района на Ботевград. Притъмняване, буреносен вятър и градушка с големината на юмрук - така местните хора описаха бурята, която нанесе сериозни щети.

"Суперклетките са вид мощни купесто-дъждовните облаци, които имат големи хоризонтални и вертикални размери. Това, което се вижда тук, е клетката над Ботевград. Голяма е хоризонталната ѝ площ, но и вертикалната ѝ площ е над 17-18 километра, тоест това са облаци, които пробиват тропопаузата и дърпат студен въздух от студената атмосфера, което ги подхранва допълнително и по този начин се създават изключително благоприятни условия за нарастване на градовите зърна вътре в самия облак", заяви Боряна Маркова, синоптик от НИМХ.

Затворени пътища, паднали дървета и изпочупени покриви след буря в Силистренско

Бурята премина от запад на изток по северните склонове на Стара планина. В района на Шипка прехвърли Балкана, увеличи своята мощ и стовари ледени късове с големината на яйце над Нова Загора. От полигона в Старо село наблюдават облаците и започват обстрел с противоградови ракети. За час са изстреляни близо 100.

"Едно явление, което не е типично за нашия район - тази година вече за трети път се случва през защитата ни да преминават клетки, които са огромни по размер и то единствени клетки и това страшно много прилича на торнадо", допълни Даниела Мушкова, директор на противоградовия полигон в Старо село.

Освен с размерите суперклетката била нетипична и с продължителността си. Ракетният обстрел е имал за цел да обере влагата от облаците и тя да падне под формата на дъжд, а не на градушка.

В мощни облаци като вчерашния, които имат височина около 14-15 километра, фронт при земята около 14-15 километра, при такъв голям обем просто е невъзможно целият облак да се засее при такива количества, просто не може да се обере влагата, че да не падне град или да падне повече дъжд, отколкото град", коментира Даниела Мушкова.

Заради самолетния трафик понякога обработката на облаци е невъзможна, защото става опасна.

Опустошителна градушка в с. Рибарица, обявиха частично бедствено положение

"Опасността е единствено и само да не се пресекат двете траектории и двата летателни апарата да бъдат на едно и също място в едно и също време", каза още инж. Цветан Петков.

Синоптиците предупреждават, че промените в климата ще водят все по-често до подобни екстремни метеорологични явления.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
8403 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.06.14 | 15:35

1
мрете, селтаци
Снежко Снежев

2024.06.14 | 16:12

5
Я па тоя... що не ми ядеш кОра бре, търмък?!?

2024.06.14 | 15:56

3
На майка ти утката вече умря...
Снежко Снежев

2024.06.14 | 16:11

4
Тъпанари мръсни... какво друго правите освен да я следите, помияри нещастни?!?

2024.06.14 | 15:51

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини