Пикът на горещините у нас е днес

  • 11 юни 2024 08:49

  • 612
  • 1
Пикът на горещините у нас е днес
© gettyimages

Лятото още не е дошло официално, но постоянно отбелязваме летни рекорди. Това е факт. Вчера например в Русе и София бе поставен рекорд за деня - 33 и съответно 39 градуса. Рекорди и днес ще има на доста места за деня. Но за месец юни най-високите температури са измервани в порядъка 35-40 градуса в исторически аспект. Даже в Сандански имахме 42 градуса през 2017 година, така че има какво да се подобрява и по всичко личи, че тази година тези рекорди няма да бъдат подобрени, защото вчера и днес е пика на горещата вълна и от сряда започва постепенно захлаждане. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът Симеон Матев. 

В момента морето е по-топло, отколкото трябва да бъде. У нас морската вода достигна вече 23-24 градуса. Такива температури обикновено се достигат през втората половина на юни, а тази година е още от началото на месеца. Но това се случва не само при нас. Целият Световен океан е по-топъл 14-и пореден месец, коментира той.

Проф. Рачев: Температурите падат с над 10 градуса в...

Следващите дни хич няма да са спокойни. Ще имаме масови превалявания с гръмотевични бури, интензивни валежи, очакват се и градушки, предупреди той.

Утре най-много валежи по обем и опасност от градушки има в Източна и Североизточна България. В четвъртък ще бъде малко по-спокойно. Пак ще вали и гърми, но не чак толкова интензивно. В петък вече в цялата страна ще има условия за силни гръмотевични бури, силни валежи. Под интензивни валежи имам продвид, че за 30-60 минути е възможно да падне от порядъка на половин до един месечна сума, предупреди синоптикът. 

Последвайте канала на

Калина Христова
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 13:14

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини