Проф. Рачев обяви колко още бури и порои ще ни ударят и дъждовен ли ще е юни

  • 22 май 2024 22:36

  • 34880
  • 3
Проф. Рачев обяви колко още бури и порои ще ни ударят и дъждовен ли ще е юни
© Bulphoto (архив)

Колко още ще ни удрят бури и порои, кога идва лятото и дъждовен ли ще е юни, коментира  климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

„Сериозна гръмотевична дейност и валежи има в Централна Сърбия и Северна Македония. Цялата тази валежна зона се насочва към България и по всяка вероятност в късните часове на нощта ще премине през нас. И ще продължи да вали до обедните часове в четвъртък“, прогнозира той.

Това са типични за летния сезон валежи, характеризиращи се със своята сила, но са регионални такива и никой не може да каже къде точно ще паднат.

Страшна градушка се изсипва над София, гърми и трещи зловещо

„Жълтият код не е нещо страшно, това е предупреждение да се следят прогнозите. Този тип валежи са резки, например в Плевен – който познава релефа на града, знае, че всичката вода се стича от склоновете към центъра на града, затова се получават подобни наводнения. Дори когато има градушка или пък дребен снеговалеж – това води до чупене на клони и листа, които затлачват шахтите, коментира проф. Рачев пред „Труд News".

Ако има по-голям интензитет на валежа по-голям от литър на минута, при всички положения ще има локални разливи. Например Санданска Бистрица е доста пълноводна, както и Благоевградска Бистрица. Но всичко зависи от интензитета на валежа и колко дълго ще продължи този процес. Но нещо катастрофално аз лично не очаквам“, успокои климатологът. 

Лятото идва скоро – макар и началото на юни да се очаква да бъде дъждовен, температурите ще се нормализират и няма да стигат такива ниски нива като миналите дни, посочи Георги Рачев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
34880 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:46

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­­м­и­­­ч­е­­­т­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­.­­F­­U­­­N
Мими

2024.05.23 | 00:51

2
стига с тия мустакати професори, аман

2024.05.22 | 23:42

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини