Задават се силни ветрове и високи мартенски температури

  • 08 март 2024 13:25

  • 7539
  • 2
Задават се силни ветрове и високи мартенски температури
© Bulphoto/архив

Все още е рано да се даде по-точна прогноза, за предоставящата обстановка към 11 март, но е важно да се информират жителите на България за предстоящата фьонова обстановка. 

Meteo Balkans припомня, че мииналата година на 16.01 през нашата страна се образува сериозна фьонова обстановка, която причини материални щети на територията на Враца, Берковица и София. 

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен, но и температурите са много по-високи. Обикновено по време на фьон над крайните северозападни райони е мъгливо и студено. 

Към периода 10-12 март нашата страна ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до почти ураганни стойности, особено северно по планинските склонове, пояснява Meteo Balkans.

Ако прогнозата се сбъдне, са възможни дребни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-100 км в час. 

След силните южни ветрове, идва ред на валежи, а на изолирани места в Южна и Западна България са възможни и гръмотевична бури. 

Meteo Balkans съветва: Да избягвате пътувания в планините и  близко до северните склонове на Северна България и Предбалкана. 

Неустойчиво пролетно време през уикенда

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Известен е още от римско време, като се предполага, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, обясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР. Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7539 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.08 | 17:08

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man
Санкции

2024.03.08 | 15:35

1
Путин е виновен

Добави коментар

Водещи новини