Климатологът Симеон Матев с плашеща прогноза за екстремни събития лятото и есента

  • 21 февруари 2024 11:16

  • 2656
  • 2
Климатологът Симеон Матев с плашеща прогноза за екстремни събития лятото и есента
© Pixabay

След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата в света от времето, в което се извършва температурно измерване или т.нар. прединдустриална епоха, очакванията за настоящата 2024 г. са да постигне нови рекорди.

Тази прогноза направи климатологът Симеон Матев, който е и преподавател в Софийския университет. Пред журналисти той обясни какво да се очаква през следващите месеци, пише "Стандарт".

Феноменът Ел Ниньо ще продължи най-вероятно до средата на 2024 г., но влиянието му ще се усеща няколко месеца след това.

Прогнозната средна глобална температура за 2024 г. е с 1,34 - 1,58 градуса по Целзий над средната за прединдустриалния период, което показва, че можем да станем свидетели на нови температурни рекорди и през новата година“, коментира Матев.

По думите му се очаква настоящата година да е единадесетата поред с температури от поне 1 градус над прединдустриалните нива.

Определено вече снегът се превръща в лукс

Според него очакванията са, че екстремните явления и събития ще бъдат още повече на брой и с по-голям териториален обхват.

Матев отбеляза, че човешкото влияние има голям принос за температурните рекорди, които се дължат на климатичните промени.

Екстремните явления стават все по-интензивни и по-чести, а човешките жертви и икономическите щети се увеличават, допълни той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:54

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­в­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­-­ X­­­1­­­8­­­.­F­­U­N

2024.02.21 | 13:53

1
За 76та поредна година зелен тъпак ще хвърля боб

Добави коментар

Водещи новини