Хората трябва да свикват с резките климатични промени

  • 28 януари 2024 06:11

  • 3403
  • 1
Хората трябва да свикват с резките климатични промени
© Pixabay

След топлото начало на януари и последвалите студени дни, вече гледаме към затоплянето през пролетта.

Синоптиците казват, че през февруари ще усещаме зимата.

АПИ предупреждава: Сняг и дъжд по пътищата през уикенда

"Абсолютно нормално протича до този момент месецът. Действително след високите температури през първите дни от януари, той показа, че е зимен месец и в началото на тази седмица имахме доста ниски температури - на места в страната до минус 14, минус 18 градуса. Абсолютно нормално е това и затова нямахме издавани предупреждения за опасно време", заяви синоптикът от НИМХ Красимир Стоев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи хората са забравили за зимите преди 20 години и затова смятат, че сегашните температури са нетипични.

"Естествено, има промяна. Климатичната промяна се отразява естествено върху развитието на атмосферната циркулация, която от своя страна определя времето в момента. Преди 20 години такава циркулация се е създавала, че са нахлували по-често студени въздушни маси, а сега напоследък това, което е характерно през последните няколко години, е рязката смяна - от много топли дни с положителни температури, в рамките на 24 часа настъпват резки понижения на температурите", разясни още Стоев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът отбеляза, че тези промени не са нетипични и са се случвали и в предишни периоди.

"Историята на метеорологичните измервания в България е повече от 30 години, случвали са се всякакви неща. Хората са забравили или просто не са така популяризирани в момента. Ще свикваме с такива чести промени - от много топло да става студено и преминаването на такива бързи и студени фронтове", каза още Стоев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.28 | 11:48

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини