Как се образува поледицата?

  • 17 януари 2024 13:10

  • 822
  • 1
Как се образува поледицата?
© Pixabay

Поледицата е много тънък слой лед, който се образува по пътища и тротоари при понижаване на температурата на въздуха и почвата.

Образува се когато завали дъжд от преизстудени водни капки (с температура под 0°С). С докосването си до земната повърхност или до предметите, капките мигновено замръзват, като покриват всичко с прозрачен лед, поясняват от Meteo Balkans.

Поледица се получава и тогава, когато вали дъжд върху повърхнина с отрицателни температури. Тя е характерно явление за края на есента или за началото на пролетта в умерените ширини.

Явлението е опасно, тъй като може да не се види и ако е по тротоар, пешеходецът да се подхлъзне. Шофьорите също трябва да внимават, като тук и зимните гуми не могат да бъдат гаранция.

Тази тънка кора лед има цвета на материала под нея и е много трудно забележима. Може да създаде хлъзгави и опасни условия, без шофьорите или пешеходците да забележат променящите се метеорологични условия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 13:58

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини