Климатологът Матев: Сега затопляне, но идва нов снежен ад

  • 01 декември 2023 14:45

  • 3869
  • 3
Климатологът Матев: Сега затопляне, но идва нов снежен ад
© pixabay

Свидетели сме на съществено затопляне, което ще продължи и през следващите дни, но след това времето обръща палачинката и идва студ. Той ще ни бъде донесен от нов циклон. Това каза пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Днес вятърът ще се усили от югозапад и топлото ще обхване цялата страна.

„Температурите на 1 декември ще бъдат с максимални стойности между 12 и 18 градуса. Подобни температури ще имаме и в събота. Това ще протича на фона на разкъсана облачност, но няма да вали“, обясни климатологът.

Промяната във времето ще започне от събота следобед и ще завърши в неделя, когато от северозапад ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще започнат да се понижават.

„В Западна и Централна България температурите ще бъдат 5-10 градуса, в Източна все още ще е топло, до 12-13. Ще превалява дъжд, като по-съществени количества ще има в Северна България“, заяви той.

През нощта в неделя срещу понеделник на места в Североизточна България, Добруджа, Лудогорието и в планинските части на Западна България дъждът ще премине в сняг.

„За разлика от миналия път този път значителни снеговалежи са много малко вероятни, т.е. няма да имаме снежен апокалипсис отново“, обеща Матев.

По думите му във вторник ще има затишие – спокойно време, придружено с мъгли в сутрешните часове и отрицателни температури преди обед, а следобед те ще бъдат между 4 до 9 градуса.

Рачев с новини за времето

В сряда също се очаква да започнат превалявания от дъжд и сняг, като те ще бъдат по-съществени в Южна България.

„Циклонът, който ще бъде в средата на следващата седмица, още не е ясна траекторията му на движение. Ако центърът му е малко по на север, ще вали по-сериозно, ако мине през Гърция, ще засегне само Южна България“, каза той.

През втората половина на първата десетдневка на декември не се очакват снеговалежи, прогнозира Матев.

„Динамика в началото на месеца, успокояване през периода 8-12-и и нова динамика в средата на месеца“, обобщи климатологът.

Според него за празника на студентите времето ще е по-спокойно, но дали това ще се случи, зависи от това как ще премине очакваният циклон в средата на идната седмица.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3869 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.03 | 15:04

3
Къде отиде израза : " К Р А С И В С Н Я Г!"

2023.12.01 | 18:13

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.01 | 16:48

1
ПАК ЩЕ НИ ИЗНЕНАДА ЗИМАТА

Добави коментар

Водещи новини