Циклон носи сняг, студ и вятър

  • 25 ноември 2023 17:07

  • 8268
  • 6
Циклон носи сняг, студ и вятър
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

В следващите дни времето ще припомни как изглежда истинската зима. Наблюдаваме класическа атмосферната конфигурация с развитие на обширен средиземноморски циклон, в комбинация с мощно нахлуване на студен арктически въздух, съобщава Нова телевизия.

Днес валежите обхванаха почти цялата страна. Още в ранните часове от северозапад дъждът преминаваше в сняг. Следобед до полунощ този процес ще продължи в Западна, Централна и Североизточна България с натрупване на снежна покривка. Единствено в югоизточните райони валежите ще са от дъжд, с незначителна гръмотевична активност, но в значителни количества. В неделя от полунощ до обяд снеговалежите от запад на изток ще намаляват. Ще продължи да вали интензивно в Североизтока, където ще спре чак около обяд.

В по-късните часове днес ще се усили вятърът – скоростта му ще е опасно висока на много места в Северна България, най-вече в крайния Североизток. Ще има условия за преспи и снегонавявания.

Снежната покривка в края на почивните дни ще е между 5 и 15-20 сантиметра в равнините и до 40-50 сантиметра нов сняг в планините.

Усложнена обстановка: Дъжд, сняг, навявания и виелици

Червен код за опасно време с предупреждения за силен снеговалеж и бурен вятър е обявен за утре 26 ноември за три области в Североизточна България, съобщава на интернет страницата си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Червеният метеорологичен код е в сила за областите Добрич, Разград и Силистра. 

Снеговалежите ще продължат и количествата ще са значителни. Ще има виелици, снегонавявания и образуване на преспи. Снежната покривка в трите области ще е между 10 и 30 сантиметра. Ще духа силен и бурен вятър с пориви до 100 километра в час.

Оранжев код е обявен в осем области – Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. Там се очакват значителни валежи от дъжд, който ще преминава в сняг и поледици, както и бурен вятър с пориви до 90-100 километра в час. 

Жълт метеорологичен код за потенциално опасно време е обявен за областите Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Плевен, както и в някои общини от София област. В тези райони ще духа силен запад-северозападен вятър.

Според прогнозата за времето на НИМХ тази нощ валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. Вятърът от север-северозапад ще започне да се усилва, в Североизточна България - до бурен. Ще има виелици и навявания, по-значителни - в североизточните райони от страната. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често - до слънчево. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8268 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Къде отиде

2023.11.25 | 23:48

6
Глобалното затопляне или всичко идва от манипулациите на ХААРП за времето и магнитните сили на планетата!
Бемвист

2023.11.25 | 20:42

5
Дреме ми, а излизам да лъзгам .
ЗАЩО ВОЛГИН СССР

2023.11.25 | 18:32

2
ЗАЩО ВОЛГИН НОСИ ТЕНИСКИ С НАДПИС ....СССР .....,А НЕ С НАДПИС... БЪЛГАРИЯ ......, АМА ГО В ИНТЕРНЕТ ....ТОЯ МММРРРЪЪЪСЕН БОООКЛУУУУУККК ...
ШЍБАМ КУÞВА° ЧЕРВЕНА

2023.11.25 | 19:50

4
ААААААХХХХХ,

2023.11.25 | 18:27

1
Супер

Добави коментар

Водещи новини