Проф. Георги Рачев: Довечера ще вали сняг, в сряда ще бъде най-студено

  • 04 април 2023 08:11

  • 11962
  • 1
Проф. Георги Рачев: Довечера ще вали сняг, в сряда ще бъде най-студено
© Кадър бТВ

„По-студеното време ще продължи до Цветница, но може и до Великден. Очакват ни 10 дни по-хладни от нормалното“. Това заяви пред бТВ в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Причината за валежите и по-ниските температури е средиземноморски циклон, уточни той.

Най-ниските температури ще са между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса

Отлагаме снегът за довечера. Във високите котловинни полета ще прехвърчи сняг, но няма да образува покривка. В планините над 1200 метра ще натрупа такъв хубав сняг, какъвто ни трябваше януари месец“, посочи климатологът. Във високите части ще вали сняг, а в по-ниските дъжд.

„Днес дъждовните валежи няма да са със същия интензитет в София. В сряда ще бъде най-студено. От сряда до петък са опасни минималните температури. Бояна, Драгалевци и Златните мостове – там ще е сняг“, добави проф. Рачев.

„Много хора смениха гумите. Не само на прохода Петрохан, но и на Витиня има вероятност. Вчера на Рожен валя нормален сняг. Шофьорите да са внимателни, подготвени и да знаят къде пътуват. Трябва да следят прогнозата“ посъветва той.

Първите 10 дни на април ще са хладни, а около Великден ще настъпи затопляне, но отново дъждовно. В Смолян температурите ще са по-ниски от традиционните за годината.

По морето ще има валежи във вторник и сряда. Ще бъде хладно, като въздухът ще е по-студен от морската вода, която е около 10 градуса.

„Във Велико Търново не се очаква снеговалеж за разлика от Габрово и Дряново. Засега големият сняг остава в Румъния. Във Видин вали дъжд и от вчера, като днес продължават“, допълни проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

 

Десислава Станева
11962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2023.04.04 | 10:01

1
Демек половината и отгоре април ще отиде в облаци, студ и дъжд! Язък за меката зима!

Добави коментар

Водещи новини