Изпращаме най-топлата зима за последните 135 години

  • 20 март 2023 13:06

  • 377
  • 2
Изпращаме най-топлата зима за последните 135 години
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Последната зима е била най-топлата в България за последните 135 години, откакто се извършват метрологични наблюдения. Отчетените средни стойност за страната са с над 0,2°C спрямо зимата на 2007 г., която досега е била най-топлата, заяви в интервю за Дарик климатологът д-р Симеон Матев. 

„На много места в страната не можеха да подобрят най-високите средни температури от 2007 г., но за голяма част от Южна и Източна България, както и за Софийска област изминалата зима е най-топлата. Всеки един от зимните месеци е с много голяма положителна аномалия. През декември за голяма част от страната отклонението от нормата е 3-4°C, през февруари е дори над 5°C, а през февруари е до 2°C. Имаше серия от дни с високи температури около Нова година и около 20 януари, когато на някои места бяха поставени рекорди между 20 и 26°C”.  

Пролетта идва до часове

По думите на Матев това са екстремни прояви на времето, които не са характерни за нашия климат.  Нормално било да има няколко застудявания, последвани от по-топли периоди. През последните 11 години обаче повечето зими са чувствително по-топли, а ледените дни и тези със снежна покривка са по-малко от обичайното. 

„Една топла зима не е благоприятна за развитие на времето през годината. Снегът в планините е по-малко, което означава по-малко воден ресурс. По-високите температури предполагат по-добри условия за изсушаване, което води до по-добри условия за пожари през лятото. Няма нищо по-хубаво от нормалното, а такива топли зими не са нормални. Преминаваме към ново нормално с по-високи температури през цялата година”. 

Цветелина Кирилова
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.20 | 14:50

2
Стига глупости. Тая зима замръзнахме заради гЪ3пром и липсата на газ от алкашия. Нали другари говнояди?

2023.03.20 | 14:18

1
Изпращаме най-топлата зима от 135 г. насам, със най високите сметки за парно. Ако щем и в центъра на Сахара да живеем, топлофикация пак ще ни скъсва з@дниците, защото слънцето много пече. Причини винаги ще се намерят.

Добави коментар

Водещи новини