Задава се ударна порция сняг

  • 30 януари 2023 08:37

  • 17529
  • 0
Задава се ударна порция сняг
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Краят на януари ни напомни, че все пак сме в зимен месец. Така чаканият сняг вече е факт, както и студеното време. 

"Днес ни очаква разкъсана облачност в западните райони, на много места до обяд ще има и слънчеви часове. Има малка вероятност в Североизточна България за слаби валежи от сняг. В първия ден на февруари валежи не се очакват. Градусите ще се повишат с 1-2", прогнозира синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Първите валежи за месеца няма да закъснеят. Още в петък се очаква нова порция сняг. 

"От 2 до 5 февруари ще паднат интензивни снеговалежи, донесени от средиземноморски циклон. По-слаби ще бъдат в западните и централни части на страната, където ще натрупа снежна покривка около 5 см, на местата с по-интензивни валежи тя ще е 15 см. В Пирин, Стара планина и Родопите ще натрупат 30-40 см сняг", уточни Янкова.

Чрез Bulgaria ON AIR синоптикът предупреди, че по откритите части на планините има опасност от лавини и скиорите и сноубордистите трябва да бъдат с повишено внимание. Както и при шофиране в ранните часове, когато температурите на много места са отрицателни и има риск от поледици.

"До сряда в планините ще бъде добро времето за зимни спортове, по високите части в четвъртък и петък ще бъде по-ветровито - вятърът ще е от умерен до бурен", поясни Янкова.

Снеговалежи има в Сърбия и Румъния. А в Западна и Централна Европа на места времето е пролетно, като в Португалия и Испания термометрите ще показват 15-16 градуса.

Валежите постепенно ще отслабват и спират

Последвайте канала на

Десислава Станева
17529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини