София се събуди с опасен смог

  • 14 ноември 2022 12:56

  • 762
  • 2
София се събуди с опасен смог
© Булфото

Тази сутрин София осъмна с мъгла. Това е т.нар. опасен смог. 

„Това са всички фини прахови частици, отровни газове, заедно с частиците на влагата образуват това, което през 1952 г. в Лондон убива десетки хора и Лондон се съвзема и взима някакви мерки, за да не бъде никога повече такъв град“.

Това каза каза по БНР Стефан Димитров от Airbg.info.

По думите му, вчера всички станции, които измерват качеството на въздуха в София, са светели в зелено. Метеорологичните условия обаче влияят на това и те се менят постоянно.

„Дали имаме свеж приток на въздух в Софийското поле и отгоре има капак, и температурна инверсия, която прави големи бели, и ни показва начина, по който живеем. Нашето Министерство на здравето и Световната здравна организация говорят горе-долу за едни и същи числа – между 49 и 52 души, които си тръгват преждевременно от този свят всеки ден от заболявания, свързани с фините прахови частици. Една значителна част си отиват в местата, където това замърсяване е по-голямо. Това са научно доказано неща“, каза Стефан Димитров.

Той добави, че фините прахови частици са причинители на проблеми с кръвоносната система, на инфаркти, на инсулти и други заболявания. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене, обобщи Димитров.

Д-р Симидчиев: Няма човек, който да не се повлиява от мръсния въздух

"В столицата ни обаче трудно се въвеждат промени, свързани с намаляването им - например, част от хората се почувстваха дискриминирани от високите екологични стандарти. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене", обобщи Димитров. Във връзка с влошеното качество на атмосферния въздух днес, от Столична община предприемат следните мерки: 

СО отправя призив към гражданите да ограничат използването на лични МПС, по възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт и да не се използват камини с открита горивна камера. Общината отправя и призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление, когато това е приложимо. Столичен инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии. Извънредни проверки ще се извършват и за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици, като при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
762 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.16 | 18:24

2
Мъгла бе, Маглъ
scarface

2022.11.14 | 15:53

1
Това е защото има една прослойка паразити които горят всичко което гори.

Добави коментар

Водещи новини