Проф. Рачев: Валежи и по-хладен въздух до края на седмицата

  • 09 август 2022 08:54

  • 1164
  • 0
Проф. Рачев: Валежи и по-хладен въздух до края на седмицата
© Pixabay

Доста по-динамично време ни очаква втората седмица на август. Това, което ни очаква е на доста места да има валежи. Това каза в предаването “Тази сутрин” климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Виновникът за това е един огромен антициклон “Оскар”. В него въздухът се върти по часовниковата стрелка, което означава, че над България ще има малко по-хладен въздух, добави той.

Проф. Рачев бе категоричен, че ще вали у нас от утре до понеделник в Западна и Централна България. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса, допълни той.

“Има ядра, както в Ахтопол се случи за 15-20 минути се изсипаха 25 литра на кв. м. Типично за август - сухо, сухо и изведнъж като се продъни небето за 5 минути пада обикновено месечната норма”, каза климатологът.

90% от пожарите са заради човешка небрежност, 90% от всички пожари в света са заради човешка небрежност. Пожарите, които обхващат особено Източната част на България са изключително опасни. Особена глупост е да се палят стърнища, заяви проф. Рачев.  

Какво ще е времето във вторник

Според него градушките са рядко явление в това време на годината, но ако има те ще са символични. 

“На морето очакваме малко повече вятър тази седмица. След това сме “закачили слънцата”. Напълно възможно е събота и неделя да превали, но ще е символично, просто да ни стане по-интересно”, каза проф. Рачев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини