Екстремни жеги у нас до неделя, живакът минава 40 градуса

  • 22 юли 2022 15:40

  • 2251
  • 1
Екстремни жеги у нас до неделя, живакът минава 40 градуса
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Много горещо ще е времето у нас - днес, утре и в неделя, като тогава се очаква да са най-високите температури за този период. В неделя ще има места в низините, където температурите ще са малко над 40 градуса - в Дунавската равнина, в Горнотракийската низина, в районите на Сандански и Петрич, каза за БТА Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Той съобщи, че на места в низините днес у нас ще има температури до 37-38 градуса - в западните райони на Дунавската равнина, най-вече покрай река Дунав. В цялата страна днес ще има високи температури и тъй като самата въздушна маса се затопля, то утре се очаква температурите да са с 1-2 градуса още по-високи. Напълно е възможно да има температури и от 40 градуса, като е възможно около река Дунав температурите да са около 40 градуса, уточни Христов.

За днес НИМХ обяви предупредителен жълт код за горещо време в 20 области на страната.

За утре, 23 юли, от НИМХ издадоха оранжев код за горещо време в 14 области, а жълт код - в останалите 14 области на България.

В неделя, 24 юли се очаква температурите да се повишат може би с 1 градус, или ще има температури от 40 градуса на повече места в страната. Най-вероятно е в неделя да има температури и от 41 градуса - в Сандански, Петрич, в Дунавската равнина и в Горнотракийската низина, прогнозира Христо Христов. 

В София се очаква температурите да достигнат 34-35 градуса, а в неделя - 36 градуса

София е на 500-600 метра надморска височина и това оказва влияние. Затова в столицата не са толкова високи температурите. Утре е вероятно в София температурата да достигне 34-35 градуса, а в неделя се очакват и 36 градуса. И в столицата ще бъде доста горещо през тези почивни дни, каза синоптикът.

Христо Христов съобщи, че в понеделник се очаква да има слабо понижение на температурите - с 2-3 градуса, но пак времето у нас ще остане горещо. "Не мога да кажа колко ще се усети това понижение на температурите от хората, защото слънцето сега е много високо и грее силно", поясни метеорологът. 

От вторник-сряда отново ще се повишават температурите у нас, като най-вероятно и тогава ще издаваме в НИМХ оранжев код за предупреждение за високи температури, каза синоптикът.

Опасно високи температури ни очакват днес

По българското Черноморие не се очаква да има толкова високи температури

По нашето Черноморие температурите не са толкова високи, тъй като има морски бриз и през деня там ще има температури от 30-31 градуса, но по обяд, като има вятър от морето, веднага се усеща понижението на температурите. По крайбрежието ни температурите не стават толкова високи, колкото са във вътрешността на страната, но и морето оказва влияние върху тях, обясни Христо Христов. 

Той каза, че влиянието на морето върху температурите се усеща до 40-50 километра от крайбрежието и дори в Малко Търново, което е на 40 километра, това влияние се усеща. В Добрич също се усеща морското влияние върху температурите. Ако го нямаше морето, в тези места щеше да е поне с няколко градуса по-висока температурата, уточни синоптикът. 

Кога са били измерени най-високите температури през юли у нас?

За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 г. в Садово. Това е и най-високата температура в България, която е измерена, съобщи Христо Христов. 

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса. На днешния ден в Сандански, отново преди години, е имало температура от 42,6 градуса, а на 24 юли, също в предишни години, температурата е била 44,8 градуса. Това показва, че сме далече от тези максимални температури, които са били измерени преди години, но времето ще е много топло и горещо в близките дни, коментира метеорологът. 

Имат ли връзка тези високи температури у нас с горещото време, което беше в Западна Европа?

Тази гореща вълна започна от Западна Европа, премина през Централна Европа и сега идва към нашите географски ширини, каза Христо Христов. Той обясни, че горещото време в Европа се дължи на топлите въздушни маси, идващи основно от юг - от Африка. Над Атлантическия океан имаше един дълбок циклон, който "изтласкваше" тези въздушни маси - от Африка до Великобритания, дори и до южните райони на Скандинавския полуостров, каза синоптикът.  

Не може сега да се каже обаче, че това лято ще е по-топло и по-сухо, защото от него е изминал само един месец, коментира Христо Христов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.22 | 16:33

1
Сатанистите ни агитират да се ваксинираме... Ами може ли някой да ми обясни защо американският президент Джо Байдън се зарази от Ковид-19 за 3-ти път? Той си е бил 2 ваксини и 2 бустъра и би трябвало да пращи от здраве! А сега слушайте Бай ви Гюро: ваксините унищожават имунната ви система и на практика заболявате перманентно от СПИН... Ако междувременно вече не сте пукнали от тромбози, инфаркти или вече не сте се превърнали в Зомби, тъй като ДНК-то ви също е прецакано и е мутирало. Накрая, пораженията от тези генетични отрови се предават и на поколенията, както доказаха учените от Университета в Малмьо, Швеция... Хайде сега, слушайте сатанистите и отивайте бодро да се ваксинирате пардон... самоубивате!

Добави коментар

Водещи новини