Жеги в началото на седмицата, студ в средата

  • 16 май 2022 13:14

  • 902
  • 0
Жеги в началото на седмицата, студ в средата
© Novini.bg

До полунощ купестата облачност над източните и планинските райони ще намалее и през втората половина от нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. 

Утре ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който привечер в западната половина от Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Топло, с максимални температури между 27°С и 32°С, в София - около 27°С.

Ето какво време ни очаква днес

През нощта срещу сряда от северозапад ще започне да нахлува хладен въздух. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за май. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 22°С-27°С. Температурата на морската вода е 16°С-17°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Над планините ще бъде предимно слънчево. След пладне над масивите от Западна България облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, по билата - от северозапад; привечер ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра: около 20°С, на 2000 метра - около 12°С. 

В средата на седмицата с усилване на вятъра от северозапад, впоследствие и от север-североизток, ще нахлува хладен въздух. В сряда облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици; главно в Централна Северна България явленията ще са по-интензивни, а в планините над около 1800 метра ще вали сняг. 

В четвъртък по-значителна облачност и превалявания ще има в източните райони. В Западна и Централна България вероятността за валежи е малка, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, в западната половина от страната отново ще е северозападен. Температурите ще се понижат чувствително, в четвъртък на повечето места минималните ще са между 4°С и 9°С, максималните - от 17°С до 22°С. (НИМХ)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини