Каква есен ни очаква и кога ще падне първият сняг?

  • 05 октомври 2021 09:30

  • 27434
  • 0
© Getty Images/Guliver

Предстои ни една доста влажна седмица, особено втората половина. Топлите дни ще останат в миналото. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

От сряда средиземнорски циклон, в съчетание с високо атмосферно налягане, ще обуславя времето на Балканския полуостров. Засега се очертават значителни валежи, със сериозен стопански ефект, заяви той.

По думите му в четвъртък и особено в петък в почти цяла България ще вали. Обемът на валежите ще достигне 20-30, а не места и до 40 литра на квадратен метър. Ще застудее. Този период на дъждовно и студено време ще продължи от четвъртък до понеделник в Западна България и малко по-малко в Източна България, посочи проф. Рачев.

Очертава се една хубава и сравнително суха и топла есен, без слани. Минималните температури ще останат положителни. Златна и хубава есен ни предстои, отбеляза проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Ето с какво време започва новата седмица

Климатологът коментира, че се очаква октомври месец да е сух. В повечето равнинни части валежите ще бъдат между 40 и 60 литра на квадратен метър. Големите метеорологични центрове са единодушни в прогнозата си за нормален и малко по-хладен от нормалното октомври, с по-малко валежи, каза той.

Към края на месеца има възможност и за първите снеговалежи, които обикновено са от ден до пладне – късно вечерта малко сняг, на сутринта – няма никого. Идва времето на средиземноморските циклони, които винаги носят валежи, заяви още проф. Рачев.

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Novini.bg
27434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини