С какво време идва септември и ще става ли за море?

  • 01 септември 2021 09:15

  • 3664
  • 2
© Pixabay

Освен рязкото захлаждане, през последните пет дни в страната имаше и интензивни валежи. София направи два пъти месечната норма на валежите за август. За съжаление, имахме и загуба на човешки животи от екстремни явления, каквито са мълниите. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Днес е първият есенен ден на първия есенен месец. Очаква ни по-топло от нормалното време, макар че ние свикнахме на много високи температури и сега връщането към нормалните температури ни изглежда доста хладно. Не е така, топло е и ще продължи да бъде топло, особено през първата половина на септември, заяви той.

Прогнозата за септември месец е, че температурите ще бъдат с около един градус по-високи от средните нормални температури, които са между 16 и 20 градуса. По-топло ще бъде на морето. Валежите се очаква да бъдат с около 15% по-малко от нормалното. Ще има повече слънце, особено по тези три празнични дни, които се очертават – до 6 септември включително. В неделя в Югозападна България ще превали, но няма да е това, което беше до този момент. Ще има повече топлина и повече слънце, посочи проф. Рачев.

Днес по морето ще мине един студен фронт, който ще понижи температурите за ден-два. По-важното е, че температурата на морската вода ще остане в порядъка на 24-25 градуса, което е много добре за началото на септември месец. Есенното наше море ще се реализира в пълния си блясък, отбеляза климатологът.

Ето какво време ни очаква днес

По думите му поне до 20 септември времето ще е напълно подходящо за планински туризъм.

За агробизнеса годината е много добра. Напът сме да приберем една от най-добрите си реколти – и от зърно, и от технически култури, и от зеленчуци. Все още се оценява как е гроздето, но и то ще бъде с много добро качество. Когато се съсредоточим в една градушка и си мислим, че това е в цяла България, се получават изкривявания, коментира проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Като цяло, прогнозата за тази есен е за малко по-топло време от обичайното, с малко по-малко валежи. Язовирите засега са пълни, което гарантира нормално водоподаване за цяла България и нормално стартиране на следващия сезон в агробизнеса, каза още проф. Рачев.

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
3664 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Wtf

2021.09.01 | 12:53

2
Излишни паразити
Мира

2021.09.01 | 12:24

1
Когато имаш пари, винаги по всяко време става за море.

Добави коментар

Водещи новини