Проф. Рачев: Жеги ще ни мъчат до края на юли

  • 16 юли 2021 08:23

  • 2672
  • 2
Проф. Рачев: Жеги ще ни мъчат до края на юли
© NOVINI.BG

Жегите остават до края на юли, заяви в „Тази сутрин“ по бТВ климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора. Температурите ще бъдат типично летни, но няма да надминат 40 градуса дори в най-южните части на страната.

Рекордни температури ще има в Италия и Гърция.

Опасно горещо време и днес ни очаква

„Юли месец сме, трябва да е топло. Лошото е, че става много сухо. От понеделник постепенно от Западна България ще започне увеличение на облачността, в следобедните часове – интензивни валежи, на малки места, с петнист характер. Типично летни валежи. Това нещо ще се придвижи в източна посока“, каза климатологът.

Той успокои, че  валежите няма да повлияят на времето по Черноморието и температурите ще останат високи.

Проф. Рачев поясни, че сутрешните температури няма да падат под 20 градуса.

Проф. Рачев: Очаква ни топло и горещо време

Климатологът коментира и наводненията в Германия. По думите му валежите в редица райони са достигнали 200 литра на квадратен метър. Според него има опасност от преливане на реки. Той обясни, че циклонът, причинил бедствието, отслабва и вече се измества, така че валежите ще намалеят.

„Вчера в Драгоман паднаха за 40 минути около 40 литра на квадратен метър. Хората в от най-западната част на България са чували гръмотевиците от Източна Сърбия, където валя много интензивно също“, каза проф. Рачев. 

Десислава Станева
2672 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.16 | 10:11

1
Досега ревахте, че ви е студено, сега ревете, че било жега! Е няма угодия!

2021.07.16 | 10:26

2
а ти що си ревеш тук сам/а?

Добави коментар

Водещи новини